Hollandalı 400 Barış Gücü askeri Bosna savaşında Srebrenitza soykırımı sırasında mevzilerini terk etti, 8 bin kişinin katledilmesine seyirci kaldı. O askerlerden bir grup, 12 yıl sonra ilk kez Srebrenitza'ya gitti.
Bosnalı anneler, "Neden bizi yalnız bıraktınız" diye sordu, askerler ise, "Pişmanız" demekle yetindi...
Avrupa'nın ortasındaki Bosna savaşında 11 Temmuz 1995 sabahı başlayan Srebrenitza katliamı, 60 gün sürdü.
Soykırım suçlamasıyla hala aranan Sırp komutan Ratko Mladiç komutasında 8 bin Bosnalı katledildi.
O sırada bölgede Birleşmiş Milletler'e bağlı Hollandalı 400 Barış Gücü askeri vardı. Üstelik hepsi silahlıydı.
Olanlara müdahale etmedikleri gibi, Mladiç'in işini kolaylaştıracak kadar rahat davrandılar: Katliama seyirci kaldılar...
O dönem Barış Gücü'nde yer alan Hollandalı askerler yıllar sonra gittikleri Srebrenitza'da, savaşta en ağır bedeli ödeyen, evlatlarını kaybeden annelerin dinmeyen acısıyla, öfkesiyle karşılaştılar.
Soykırımda ailesinin pek çok üyesini kaybeden Münire Subasiç'in soruları hala cevapsız:
"Neden katliamlardan sonra içki içip dans ettiniz? Neden bunu Mladiç, Karadziç ve Sırp ordusu ile birlikte kutladınız?"
Sabra Mujiç'in oğlu yaşasaydı 25 yaşında olacaktı. Hollandalı askerlere tek sorusu var: "Oğlum öldürülürken neredeydiniz?"
Bir başka Bosnalı anne ise, imkansız olduğunu bile bile evladının yokluğuna Hollandalı askerlerden açıklama bekliyor: "Nerede en değerli varlıklarımız? Açıkla bunu bize..."
Hollandalı asker Acce Anakota önce suskun... Sözleri ise Srebrenitza soykırımına ortaklığın itirafı:
"Gerçekten özür dilerim. Çok pişmanım. Yaşananlar beni de çok etkiledi. Ancak o dönemde Sırpların bize yaptığı baskıyla yüzleşmeye hazır değildik..."
12 Hollandalı asker seyirci kaldıkları soykırımı, 12 yıl aradan sonra yerinde Srebrenitza'da gördü. Mezarları ziyaret ettiler, ailelerle konuştular. Kendilerine bile açıklayamadıkları "soykırıma neden seyirci kaldıkları" sorusuyla karşılaştılar.
cnntürk