Hormonlu 'Kurbanlık' Nasıl Anlaşılır?

Hormonlu hayvanları, hormonlu olmayan sağlıklı kurbanlıklardan nasıl ayırabilirsiniz?

Osman Aslitürk'ün haber

Dikkat, hormonluların postu çok gergindir. Parmakla bastırıldığında derisi göçer. Kilosunu taşıyamayacak kadar yorgun gözükür.

İstanbul'a kurban bayramı için getirilen yüzbinlerce küçük ve büyük baş hayvan 79 satış noktasında alıcı bekliyor. Şehrin girişinde jandarma ve belediye tarafından hayvanların sağlık kontrolleri yapılsa da uzmanlar ilk bakışta anlaşılamayan hormonlu kurbanlar hakkında vatandaşları uyarıyor. Bayrampaşa Belediyesi Veteriner Hekimi Fatme Tunç, "Hormonu kulak altından enjekte ediyorlar. Bunun anlaşılması için mutlaka tahlil yapılması gerekir. Amaç hayvanı kilolu göstermektir. Bir hayvana hormon verilmişse ortalama 60-70 güne kadar kesime götürülmemesi lazım. Sütünün de akıtılması gerek” dedi.

İRAN'DAN GELENLER TEHLİKELİ

Gaziosmanpaşa Sultançiftliği'nde kurulan satış noktasında kurbanlık satan Hüseyin Damcı da meslektaşlarının zaman zaman bu tür hilere yöneldiğini söylüyor. Damcı'ya göre bu tür hayvanlar daha çok ithal olanlar. Damcı, “Önceki yıllarda İran'dan gelen küçükbaşların hormonlu çıktığına şahit olduk. Vatandaşlar eğer küpesiz kurbanlık alacaklarsa hayvanın tüylerinin canlı olmasına ve gözlerinin mat olmamasına, burun akıntılarının olmamasına dikkat etsinler. Hormon analiz raporu istesinler” dedi.

NASIL ANLAŞILIR?

Postu gergin, eti yağlıdır.
Elinizle bastırdığınızda postu içeri kaçar, mutlaka hormon raporu isteyin.
Hormonlu kurbanın eti çok zor pişer, rengi pempemsi olur.
Durdukça ekşimsi bir koku yayar.
Ete bastırıldığında et içeri kaçar.

KANSER YAPIYOR

Hormonlu et kısırlık, cinsel güç kaybı ve kalp hastalıklarına sebebiyet veriyor.
Prostat ve meme kanserine davetiye çıkarıyor.

SAĞLIKSIZ ET HASTA YAPAR

Trakya Üniversitesi'den Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, hasta hayvan etlerinin hastalık yaptığına dikkat çekti. Yorulmaz, ''Bunların etleri ve sakatatları, insanlara brusella, verem, kist hidatik, şarbon, barsak parazitleri gibi çok çeşitli hastalıkları bulaştırabilirler'' dedi. Prof. Dr. Yorulmaz, "Kavurmayı özellikle yağsız ve kısık ateşte pişirin. Kalp, yüksek tansiyon, şeker ve kolesterol hastaları kavurmadan uzak durmalı. Etin yanında mutlaka salata yiyin" şeklinde konuştu.

(Bugün)

Diğer Haberleri

Putin: İsrail'in Hamas saldırısına tepkisi savaşa değil, Gazze halkına yönelik soykırıma benziyor
Beyaz Saray'a alınmayan Müslüman belediye başkanına destek
Kanada Hükümetinden Yoksullara ve Engellilere 'intihar'Tavsiyesi
Yeni Zelanda'daki Cami Saldırısı Davasında Yeni Gelişme
Yeni Zelanda'da Müslüman Öğreciye Saldırı