Petrol Ofisi, geçen yıl piyasadaki daralma sebebiyle ürün satışında yalnızca yüzde 3.5'lik, cirosunda da yüzde 27.6'lık artış sağlarken, kâr oranını ise tam yüzde 46 oranında artırdı. Petrol Ofisi'nin "2008 Yılı Faaliyet Raporu" ile "2009 İlk Çeyrek Raporu"nda bu fahiş artışlar anlatılırken, dünyada ve Türkiye'de ham petrol fiyatlarının düşüş yaşadığı da itiraf edildi.
Ham petrol fiyatındaki düşüşlere rağmen akaryakıt sektöründe devam eden zamların sebebi, yüzde 36'lık pazar payı ile piyasanın en büyüğü olan Petrol Ofisi'nin bilançosuyla ortaya çıktı. Aydın Doğan'ın Petrol Ofisi kâr oranında; ürün miktarındaki artış oranının 12, ciro artış oranının ise 2 katı artış sağladığı belirlendi.
ÜRÜN YÜZDE 3.5, CİRO YÜZDE 27, KÂR YÜZDE 46 ARTTI!
Petrol Ofisi'nin "2008 Yılı Faaliyet Raporu" ile 2009 "İlk Çeyrek Raporu"ndaki veriler, Aydın Doğan'ın kâr hırsını gözler önüne serdi. Petrol Ofisi'nin 2008 Faaliyet Raporu'nda ilk olarak dünyadaki petrol fiyatlarında meydana gelen hareketlilik anlatılarak, "Brent petrol fiyatı"nın 50 dolarlık ortalamanın ardından 36 dolara kadar indiği belirtildi. Türkiye'de de benzer eğilimlerin gözlemlendiği kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi: "Petrol Ofisi, 2008 yılında, sektördeki lider konumunu sürdürerek, toplam satış hacmini yüzde 3.5 artırıp, 8.3 milyon tona çıkarmıştır. Net satışlarını ise yüzde 27.6 artırarak 17.2 milyar TL'ye yükseltmiştir. Şirketin kârı da 2008 yılında yüzde 46.0 artışla 941.1 milyon TL'ye ulaşmıştır."
2009'DA DA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Şirketin "2009 İlk Çeyrek Raporu"nda da dönem kârının yüksekliği ortaya konuldu. Raporda, 2008 yılının ilk üç ayında 115 milyon 181 bin 170 lira olan kârın, bu yılın aynı döneminde ise 170 milyon 560 bin 625 lira olduğu belirtildi.
EPDK "FİYAT İNDİRİN" DEDİ ONLAR ZAM YAPTI
Kâr oranlarındaki bu fahiş miktarlara rağmen Aydın Doğan ve diğer piyasa aktörlerinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun "fiyat indirin" talebine verdikleri karşılık ise 3 ila 4 kuruş arasında değişen indirimlerle sınırlı kaldı. Şirketler, Çarşamba günü benzinin litresini 3.22 liraya indirdi. EPDK, yaklaşık üç hafta önce şirketleri uyararak, Türkiye'ye en yakın serbest piyasa olan İspanya, İtalya ve Yunanistan'da benzin fiyatlarının Türkiye'deki fiyatların yaklaşık yarısı düzeyinde olduğunu açıkladı. Ancak şirketler, kurulun bu rapor ve talebine zamla karşılık vererek, benzinin litresine 7 kuruş zam yaptılar.
Gözler EPDK'ya çevrildi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) akaryakıt dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarının 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'na uygun hale getirmesi için verdiği süre, dün itibariyle doldu. Akaryakıt dağıtım şirketleri, fiyat değişikliklerine ilişkin tekliflerini cuma günü mesai bitimine kadar EPDK'ya sundu. EPDK, uygulanan fiyatların kanuna ve serbest piyasa koşullarına aykırı olduğuna karar verirken, akaryakıt dağıtım şirketlerine durumlarını düzeltmeleri için 20 Haziran tarihine kadar süre vermişti. Bu doğrultuda akaryakıt dağıtım şirketleri de bu hafta içinde benzin fiyatlarında 3-4 kuruşluk indirime gitti. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin belirleyeceği fiyat uygulamalarını EPDK'nın nasıl değerlendireceği merak konusu olurken, durumlarını düzeltmemeleri halinde kanuna ve serbest piyasa koşullarına aykırı fiyat hareketlerinde bulunan şirketler hakkında EPDK soruşturma açabilecek. Kurul, önümüzdeki Perşembe günü yapılması beklenen toplantıda, şirketlerin tekliflerini inceleyerek konuyu değerlendirecek. Bundan sonraki aşamada da tavan fiyat uygulanıp uygulanmayacağına karar verecek. Kanun çerçevesinde Avrupa fiyatları ile Türkiye fiyatları arasında uyumsuzluğun devam ettiğinin tespit edilmesi halinde, ülke çapında akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik 2 ay geçerli olmak üzere tavan fiyat uygulaması konusu ele alınacak.
MEHMET YILDIZ - VAKİT
Etiketler: Aydın Doğan fiyat akaryakıt zam