HSYK'da Şok operasyon

Yargıda atama ve tayinlerin karara bağlanacağı HSYK toplantısında listeye son dakikada müdahale edildi.

Üye Ali Suat Ertosun, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla davaya bakan 2 hâkimin yerlerinin değiştirilmesini istedi. Ertosun ayrıca KCK operasyonu ile faili meçhul cinayetleri araştıran savcıların görevden alınmasını teklif etti. Bunun üzerine görüşmeler kilitlendi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) atama, terfi ve yer değiştirmeleri içeren 'yaz kararnamesi' ertelendi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 'Salı günü çıkabilir.' dediği kararnamenin ertelenmesine, üyelerden Ali Suat Ertosun'un Türkiye'nin en önemli operasyonlarını yöneten savcıların değiştirilmesini içeren son dakika teklifinin sebep olduğu öğrenildi. Karar bugüne kaldı.

Edinilen bilgilere göre; Adalet Bakanlığı, Kurul'un önceki gün yapılan toplantısına üyelerin geçen hafta yaptığı itiraz üzerine şekillenen kararname taslağıyla geldi. Ancak HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, Ergenekon soruşturması savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın, Ercan Şafak, Murat Yönder, Fikret Seçen, Kasım İlimoğlu ile mahkeme heyetinden iki isim ve KCK operasyonunu gerçekleştiren savcıların değiştirilmesini istedi.

Ertosun ayrıca Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nda faili meçhul cinayetler ile Albay Cemal Temizöz soruşturmasını yürüten savcıların görevden alınmasını talep etti. Bu teklife bazı üyeler destek verirken, HSYK'nın diğer üyeleri son dakika değişikliğine itirazda bulundu. Karşı çıkan üyeler, değiştirilmesi istenen hâkim ve savcılarla ilgili bir soruşturma bulunmadığını, tayin talebi olmadan değişikliğin Kurul ilkelerine ters olduğunu vurguladı.

HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, dün adli yargı hakim ve savcıların kararname çalışmalarını yetiştiremediklerini, kararname üzerindeki çalışmaların halen devam ettiğini açıkladı. "Ergenekon soruşturmasının 3. iddianamesini beklediğiniz söyleniyor." şeklindeki soruya ise, "Türkiye'nin gündeminde her şey oraya dayandırılmaya çalışılıyor. Bu doğru değil. Hassas bir gündemimiz var. Bugüne yetişmeyebilir." karşılığını verdi.

Özbek, gecikme sebebi olarak, araya hakim ve savcıların terfi işlemleriyle ilgili başka gündemlerin girmesini gösterdi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, geçen hafta yaptığı açıklamada, kararnamenin 'salı günü açıklanacağını' söylemişti. Bin 500'ü aşkın hâkim ve savcının tayinini ilgilendiren 'yaz kararnamesi' geçmiş yıllarda haziran ayında tamamlanıyordu. Temmuza sarkması, 'Ergenekon savcılarına operasyon yapılacak' söylemlerine neden olmuştu.

ERGENEKON'A ÖZEL MAHKEME TEKLİFİ

Bu arada Ergenekon soruşturmasını yürüten hakim ve savcılara yönelik ilk girişimin kararname ile sınırlı olmadığı, soruşturmayı baltalayacak iki kritik teklifin, kararname gündemde yokken son anda reddedildiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun, Ergenekon soruşturmasında verilen tutuklama kararlarına özel bir mahkeme heyetinin bakması, nöbet uygulamasının kaldırılmasını teklif etti.

Yapılan oylamada teklif, üçe karşı dört oyla reddedildi. Ergenekon soruşturmasını etkisiz kılacak ikinci bir girişim ise özel yetkili Ergenekon savcılarının talebi üzerine Ankara ve diğer illerde yapacağı gözaltı ve aramalarla ilgili karara, gözaltının yapılacağı ildeki yetkili mahkemenin karar vermesiydi. Ancak bu öneri de HSYK üyelerinin çoğunluk oyuyla reddedildi.

HSYK'da Silivri'deki yargılamada görev alan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti'nden iki ismin değiştirilmesi gündeme gelmişti. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'ün yerine Albay Dursun Çiçek'in serbest bırakılması kararına geçici yetkiyle imza atan Faik Saban'ın getirileceği öne sürülüyordu. Ergenekon sanıklarının hedefindeki mahkeme heyeti şu isimlerden oluşuyor: Başkan Köksal Şengün, Sedat Sami Haşıloğlu, Hasan Hüseyin Özese.

Değiştirilmesi istenen savcıların sicili parlak

HSYK'da bazı üyelerin değiştirilmesini istediği hakim ve savcılar, başarılı soruşturmalara imza attı. İşte o soruşturmalardan birkaçı:

* İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli 7 savcı, Ergenekon'u ortaya çıkardı. Soruşturma kapsamında aralarında emekli ve muvazzaf subaylar, işadamları, siyasiler, akademisyenler ve gazetecilerin de bulunduğu isimler gözaltına alındı, tutuklandı. Soruşturmada, emekli orgenerallerin planladığı Sarıkız ve Ayışığı darbe planları iddianameye yansıdı. Soruşturma kapsamında bol miktarda el bombası ve aralarında LAW silahlarının da bulunduğu 'mühimmat' ele geçirildi.

* Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen, terör örgütünün şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği'ne (KCK) yönelik soruşturmada ise PKK'nın oluşturduğu gölge devlet bütün ayrıntılarıyla ortaya konuldu. Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Ergün Tokgöz tarafından yürütülen soruşturmada, 2 yıl boyunca teknik takip yapılarak, PKK'nın yapılanması belirlendi. Örgütün eyalet sistemini benimsediği, anayasa hazırlayıp yasama, yürütme ve yargı organları oluşturduğu kaydedildi.

* Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, faili meçhul dosyaları için özel yetkili bir cumhuriyet savcısı görevlendirmişti. Savcı, yazar Musa Anter ve Albay Rıdvan Özden'in öldürülmesinin yanı sıra Güçlükonak ve Koşuyolu'ndaki saldırıları da araştırıyor. Soruşturmada, faili meçhullerle ilgili olarak Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz tutuklandı.

ZAMAN

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım