HÜDA PAR'dan Anadilde Eğtim Açıklaması

HÜDA PAR Diyarbakır Başkanı Dinç: Anadilde eğitim olmadan eğitimde fırsat eşitliğinden bahsedilemez

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Dinç, 21 Şubat "Uluslararası Anadil Günü" dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı.

Renkler ve dillerin Allah'ın ayetlerinden olduğunu hatırlatan Dinç, kaybolmaya yüz tutmuş dillerin korunması ve geliştirilmesi için günümüz dünyasında tüm kurumların kabulüyle bir konsensüs oluştuğunu belirtti. Dinç, bu kapsamda her yıl 21 Şubat'ın "Uluslararası Anadil Günü" olarak ilan edildiğini ifade etti.

Çok dilliliğin bir medeniyet tezahürü olduğunu ifade eden Dinç, "Medeniyetlere beşiklik yapmış aziz şehrimiz Diyarbakır halen birçok lehçeyi ve dili kendi içinde kültürleriyle beraber muhafaza etmiş, bu uğurda bedeller ödemiş bir coğrafyadır. Toplumları kendi kültürlerine bağlayan unsurların en önemlisi dildir. Bu nedenle anadillerin desteklenerek yaşatılmaları; devletlerin kendi toplumlarına ve insanlığa karşı temel sorumluluklarındandır. Dillerin unutulması, aslında medeniyetlerin ve kadim kültürlerin yok olmasıdır. Şehrimizde faklı dillerin ve etnik grupların bir arada yaşaması büyük bir zenginliktir." dedi.

Kurulduğu günden beri HÜDA PAR'ın bu coğrafyadaki tüm dilleri önemsediğini ve bu dillerin korunması, geliştirilmesi için azami gayret harcadığını vurgulayan Dinç, "Günümüz dünyasında dillerin korunması için farkındalık politikaları oluşturulurken Türkiye'de hâlâ bazı dillere yönelik olumsuz ve kaygılı bakış açısı bu milletin kültürüne uymamaktadır. Yine anadil üzerinden toplumu ayrıştırmaya, dönüştürmeye ve kutuplaştırmaya yönelik yapılan politikalara da prim verilmektedir. Bunun için biz HÜDA PAR olarak diyoruz ki 'Anadil Ana Sütü Gibi Helaldir." ifadelerini kullandı.

"Anadilde eğitimin önü açılmalıdır"

Türkiye'nin, anadil karnesinin zayıf olduğunu belirten Dinç, "Yıllarca uygulanan asimilasyon politikaları nedeniyle; Kürtçe (Kurmanci, Zazaki), Çerkezce, Arapça ve Süryanice gibi diller zamanla unutulmaya yüz tutmuş, bu dilleri konuşan vatandaşlar anadillerini çocuklarına yeterince öğretememişlerdir. Anadilde eğitim olmadan eğitimde fırsat eşitliğinden bahsedilemez. Türkçenin korunması ve geliştirilmesine verilen önem, vatandaşların anadilleri olarak konuştukları diğer dillere de verilmeli ve anadilde eğitimin önü açılmalıdır. Tüm bunlarla beraber Milli Eğitim Bakanlığı başta Kürtçe olmak üzere diğer dillerle alakalı branşlarda öğretmen atamalarını ivedilikle artırmalıdır." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)

Güncel Haberleri

CHP'de Oralık Karıştı! Özel kendini kaybetti “Terbiyesiz adam”
MÜSİAD, Filistin için eyleme çağırıyor; MÜSİAD üyesi Habaş İsrail'e çelik satıyor
Darbe girişimi davasında kritik karar: 31 kişiye tahliye
İBB'nin dağıttığı kumanya 51 öğrenciyi zehirledi! Vali Gül'den açıklama
Erdoğan'dan CHP'li belediyelere: Tıpış tıpış ödeyeceksiniz!