Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgenaral Edip Başer'in hükümet tarafından görevinden alınması ile Türkiye ve ABD'nin PKK'ya karşı ortak mücadele girişimini olumsuz etkilediği öne sürüldü. Financial Times gazetesi, bu gelişmenin PKK ile mücadele stratejisini aksattığını savunurken "Edip Başer'in azledilmesi, hükümet ile askerler arasında zaten gergin olan ilişkileri daha da gerebilir" yorumunu da yaptı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Vicent Boland imzası ile yayınlanan "Temsilcinin azledilmesi Kürt ayrılıkçılarına ilişkin strateji olumsuz etkiliyor" başlıklı haber analizinde Başer'in görev alınması olayını değerlendirdi.
Gazete "Dün (Salı günü) kıdemli bir Türk temsilcisinin azledilmesi ile Türkiye ve ABD'nin şiddete başvuran Kürt ayrılıkçılığı ile mücadelede işbirliği yapma girişiminde kargaşa yaşanıyordu" diye yazdı.
ORTAK MEKANİZMAYA KARŞI PKK TEHDİDİ AZALMADI
Edip Başer'in, medyaya yaptığı açıklamaların bakanlar arasında sıkıntı yaratması üzerine görevinden alınmasının "Hükümet ile askerler arasında zaten gergin olan ilişkileri daha da gerebileceği" yorumunu yaptı.
İngiliz gazetesi, Başer'in açıklamalarında ABD ile yapılan ortak çabalarının PKK'nın oluşturduğu tehdidi azaltamadığını söylediğine dikkat çeken gazete, geçen yıl ABD ile oluşturan ortak mekanizmaya karşın PKK'nın Türk hedeflerine saldırmayı sürdürdüğünü belirtti.
ANKARA'DA ÖFKE BÜYÜYOR
Gazete "Ankara'da öfke büyüyor. Bazı politikacılar, ABD'nin Irak'taki çatışmaları daha da büyütmeme kaygısı ile PKK'yı hedef almada isteksiz davrandığını düşünüyorlar" diye yazdı.
Ordu ile PKK arasındaki "savaşın" 1984 ile 1999 yılları arasında en az 35 bin kişinin ölümüne neden olduğunu anımsatan gazete, Türkiye'nin PKK'ya karşı daha kararlı davranması için ABD'ye baskı yaptığını kaydetti.
Türk hükümetinin halen cumhurbaşkanlığı adayı nedeniyle asker ile bir anlaşmazlık içerisinde olduğuna işaret eden gazete, Genelkurmay Başkanlığı'nın Nisan sonunda yayınladığı bildiriyi ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "sınır ötesi operasyon yapılmalı" yolundaki sözlerini anımsattıktan sonra şöyle devam etti:
"Analistler, o zamandan beri meydana gelen gelişmelerin hükümet ile silahlı kuvvetlerin, terör tehdidine herhangi bir askeri yanıtın zamanlaması ve niteliği konusunda anlaşamamış olabileceklerini söylüyorlar. Seçim 22 Temmuz yapılacağı için terör seçim kampanyasında büyük bir konu olabilir. Askerler, geçmişte güvenlik politikasını dikte etme eğilimini gösterdi ancak bu hükümet daha bağımsız bir yaklaşım takındı."