Hükümet Sivil Yargıda Israrcı

Askere sivil yargı yolunu açan yasanın iptalinden sonra Adalet Bakanlığı aynı değişiklik için kolları sıvadı..

Adalet Bakanlığı, askerlere sivil yargı yolunu açan yasanın iptalinden sonra, aynı değişikliği Anayasa'da yapmak üzere bir kanun teklifi taslağı hazırladı.

Vatan gazetesinin haberine göre, değişiklik yürürlüğe girerse Askeri Ceza Kanunu başta olmak üzere birçok kanun da değişecek. Askeri yargıya ilişkin yetki tartışmaları, askerlerin, askeri mahalde işledikleri Anayasal düzene, devletin güvenliğine ve hükümete karşı işledikleri suçlarda sivil yargıya tabi olacaklarını düzenleyen yasa değişikliği ile başlamıştı.

Bu yasanın iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması üzerine özellikle darbe ve hükümete yönelik suçlarda yetki konusunda tartışma çıktı. Yürütmenin durdurulması kararında yasanın Anayasa'nın 145. maddesine açıkça aykırı olduğu yönündeki tespit de Anayasa değişikliğini gündeme getirdi.

BAKAN ERGİN'E SUNULDU

Anayasa değişiklikleri hükümet tasarısı olarak Meclis'e sunulamıyor. Bu tekliflerin milletvekilleri tarafından, Meclis'e sunulması gerekiyor. Buna rağmen Adalet Bakanlığı'nda askerlerin sivil yargıya tabi olmalarını sağlamak amacıyla yapılması düşünülen Anayasa değişikliği ile ilgili bir çalışma yapıldığı ortaya çıktı. Bakanlık uzmanlarının Prof. Dr. Ergun Özbudun'un başkanlığını yaptığı bilim kurulunun hazırladıkları taslak metnin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e sunulduğu öğrenildi.

PAKETTE YER ALABİLİR

Edinilen bilgiye göre taslakta, Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi aykırı bulduğu Anayasa'nın 145. maddesinin bütünüyle değişmesi öngörülüyor. Maddenin mevcut halinde, bir suçun askeri yargının görev alanına girip girmediğini tespitte 4 kriter esas alıyor. Buna göre asker kişi, askeri bir suç işlediğinde, askeri mahalde bir veya bir askere karşı suç işlediğinde yetki askeri yargının oluyor.

Yeni düzenlemede ise askeri yargının görevi belirlenirken bütün bu kriterler bir yana bırakılarak sadece dar anlamda "askeri suç" olup olmadığına bakılması öngörülüyor. Yani sadece askerlerin işleyeceği, sivillerin işlemesinin mümkün olmadığı suçlar askeri yargının görev alanına girecek.

Hükümet bir süre önce referandum sürecini 60 güne indiren teklifi TBMM'ye sunmuştu. Askeri yargının yetkilerini önemli ölçüde tırpanlayan taslağın, referanduma sunulacak olası bir pakette yer alması bekleniyor.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım