Humus'tan çıkış tamamlanıyor

Humus’ta kuşatma altındaki mahallelerden muhalif silahlı grupların çıkışı işlemi perşembe günü tamamlanacak. Güvenli çıkış karşılığında muhalifler de ellerindeki rehineleri bırakmaya devam ediyor.

Muhalif kaynaklar ve Suriye rejiminin Humus Valisi Tallal Barazi ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, muhalif silahlıların Humus’un merkezinden kentin kırsalındaki Dara, Rasten, Kanto ve Telbise’ye gönderilişinin perşembe günü tamamlanacağını söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, şimdiye kadar aralarında yaralıların da bulunduğu 900 kişinin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde otobüslerle Humus kent merkezinden çıktığını söyledi.

Muhalif kaynaklar ise çoğunluğu savaşçı 1900 kişinin hafif silahlarıyla birlikte Humus’tan çıktığını bildirdi.

Muhalifler rehineleri bırakıyor

Suriye rejimiyle muhalifler arasında varılan anlaşma gereği Nusra Cephesi de Halep’de elinde tutuğu 15 rehineyi serbest bıraktı ve Halep’in kırsalındaki Şii mahalleleri Nubul ve Zehra’ya insani yardımların girişine izin verdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi muhaliflerin çarşamba günü aralarında rejim askerlerinin de bulunduğu 29 kişiyi anlaşma kapsamında serbest bıraktığını ifade etti.

Al Jazeera muhabiri Celal Ebu Suleyman, muhaliflerin Humus’tan çıkarılışının, rejimin gönderdiği yardımların Halep’in kırsalındaki Nubul ve Zehra mahallelerine ulaşıp ulaşmadığının kontrol edilmesi gerekçesiyle bir müddet durdurulduğunu aktardı.

Humus Valisi Tallal Barazi, salı günü yaptığı açıklamada muhalif savaşçıların kentten çıkışının günler alabileceğini söylemişti.

Uzmanlar, Muhaliflerin Humus’un merkezini terk etmesini 3 Haziran’da seçime gidecek Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esed açısından bir başarı olarak değerlendiriyor.

Varılan anlaşma gereği yaklaşık 2400 kişi BM gözlemcilerinin eşliğinde Humus’u terk ediyor.

Anlaşma gereği muhaliflerin çıkışı kafileler halinde gerçekleşiyor. Nusra Cephesi de dahil birçok gruba ait muhalif silahlılar Humus’un kırsalına gidiyor ve yanlarında hafif silahlarını taşıyabiliyor.

Şam yönetimi uzun zamandır bölgeye gıda malzemelerinin girişini engelleyerek, açlığı önemli bir silah olarak kullanıyor ve muhalifleri bu yolla ateşkese zorluyordu.

Hava gücü olmayan muhalifler havadan gelen saldırılara karşı da savunmasız.

Muhalifler Humus'ta çok az seçeneklerinin olduğunu ve son altı aydan bu yana gönülsüz de olsa ateşkesi düşündüklerini söyledi.

Lübnan sınırına yakın olan Humus, üç yılı geride bırakan Suriye iç savaşının kalbi olarak biliniyor. En şiddetli çatışmaların gerçekleştiği bölgeye, Lübnan'dan da giriş çıkışlar oluyor. Hem muhaliflere yardım eden gruplar, hem de rejimin yanında yer alan Hizbullah, Lübnan'dan gelerek Humus'taki çatışmalara katılıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Suriye Haberleri

Uydu görüntüleri İsrail'in Suriye sınırında yeni bir planını ortaya koyuyor
Suriye: İsrail saldırısı Şam kırsalındaki Seyyida Zeyneb bölgesindeki bir konut binasını hedef aldı
İşgalci İsrail'den Şam'a hava saldırısı
Suriye'deki Amerikan üssüne intihar uçaklarıyla operasyon
Esad'dan Türkiye Açıklaması