Hürriyet Devlet Gazetesi mi?

Türkiye'nin en büyük gazetelerinden Hürriyet ile ilgili ortaya atılan bir iddia yenilik yutulur cinsten değil; Hürriyet Devlet gazetesi mi? İddiayı ortaya atan gazeteci delil gösteriyor.

A. Hakan Coşkun'un hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge'de başörtüsü tartışmaları ekseninde gazetecilik etiği tartışıldı.

Tartışmaya Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, Radikal yazarı Haluk Şahin, gazeteci-yazar Alper Görmüş, Hürriyet Gazetesi yazıişleri müdürü Tufan Türenç ile Sabah yazarı Nazlı Ilıcak katıldı.

Tartışmaya damgasını vuran konu ise 'devlet gazetesi' tartışması oldu.

Gazeteci Alper Görmüş, konuşmasının bir yerinde "Bu tartışmalarda yoğun olarak dile getirilen konu, bir tarafın laiklik elden gidiyor söylemini dile getirmesidir. Bu şu anlama geliyor, laiklik elden gidiyorsa imha edilecek bir taraf var demektir. Karşı tarafın imha edilmesi lazım bu durumda..."

Görmüş'ün bu sözlerine Oktay Ekşi ve Tufan Türenç itiraz ederken Görmüş'ten bir bomba daha geldi...

"Hürriyet Devlet gazetesi..."

Tufan Türenç , "Çok ayıp bu da nereden çıktı?" şeklinde itirazlarını yükseltirken Alper Görmüş bu sözlerine dayanak yaptığı kaynağını açıkladı;

"Aydın Doğan, Nuriye Akman'a verdiği röportajda Hürriyet'in Devlet gazetesi olduğunu dile getirdi.."

Görmüş, Hürriyet Gazetesi'nin Necip Hablemitoğlu cinayetinde gösterdiği tavrın buna bir önrek teşkil edeceğini de ileri sürdü; "Hablemitoğlu öldürüldükten sonra 3-4 gün büyük gazetelerin hiçbirinde cinayeti kimin işlediğine ilişkin bir şey çıkmadı. Ama 4. gün Hürriyet 'Cinayet İran kaynaklı' diye manşet attı. bu bile yeter..." dedi.

Oktay Ekşi, Başbakan Erdoğan'la ilgili söylediği ve 'sonun sonra Menrderes gibi olur' sözlerine de açıklık getirdi. Ekşi, Erdoğan-Menderes benzetmesi yapmak istemediğini, sözlerinin yanlış yorumlandığını bildirdi.

AYDIN DOĞAN NE DEMİŞTİ?

Zaman Gazetesi'nde 10.09.2002 tarihinde yayınlanan ve Nuriye Akman'ın yaptığı röportajda Aydın Doğan soruları şu şekilde cevapladı:

(...)

Babanız Halk Partisi ilçe başkanıydı. Bugünkü siyasi görüşünüz ne?

Oyumu kime vereceğimi niye söyleyeyim yani. Ama bana Mesut Bey’in adamı diyorlar.

Ayrıca YTP oluşumunun ardında da sizin olduğunuzu, hükümeti sizin devirmeye çalıştığınızı, beceremeyince güçsüz hissettiğinizi, yeni yayın ilkeleriyle güçlenme ihtiyacı duyduğunuzu da söylüyorlar.

Ya Frankfurt kriterleri diye bir dalga uydurdular. Türkiye komik bir ülke. Mesut Yılmaz geldi oraya. Tayyip Bey geldi, Tansu Çiller geldi. Üçü de birbirinin elini sadece törende sıktılar. Hiçbiriyle de özel bir şey konuşmadık. Mesut Bey, Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli toplantıya giriyorlar. Bülent Ecevit diyor ki, “Bu MHP’siz ve Ecevit’siz hükümet formülünü Frankfurt’ta kurdunuz değil mi Sayın Yılmaz?” Mesut Bey diyor ki “Ya ne dediniz, anlamadım.” Ya bir ülkenin başbakanı, bizim ülke dedikoduya çok kolay inanıyor. Sizi temin ederim, hiçbiriyle siyaset konuşmadık. Hepsi benim misafirlerimdi. Sağ olsun Tayyip Bey ile otelde kahvaltı ettim, Mesut Bey ile 30 kişiyle yemeğe gittim, saat ondan sonra. Tansu Hanım ile de yirmi kişi yemeğe gittik. Binaenaleyh, bunların hepsi dedikodu.

Siyasi görüşünüzü açıklarken, “mek parmak soldayım” dermişsiniz.

Evet, ben onu Milliyet Gazetesi için söyledim.

Nedir Mek? Bir Kelkit lafı mı?

Evet, çok az demek. Biraz Kelkit lafı da olabilir; ama biliyorsunuz, Türkiye’de 1917 solcuları var, 1968 solcuları var, bir de 1990’dan sonraki solcular var. 1917 solcuları hâlâ Japon askerleri gibi şeyde bekliyorlar.

Savaşın bitmesini.

Ama hâlâ aynı şeyleri söylüyorlar. 68 solcuları değişmeye çalışıyorlar; ama tam değişmiyorlar. Ben 90 solcularındanım diyebilirim, yani mek parmaktan kastım o.

Milliyet mek parmak soldaysa, Hürriyet nerede?

Hürriyet devlet gazetesi daha çok.

Güzel! Demin devlet gazetesi olduğunu kabul etmiyordunuz, şimdi itiraf ettiniz. (Kahkahalar)

Bunun için fazla konuşmamak lazım. (Kahkahalar) Ben bir kadeh içmiş olsaydım, sen beni felaket konuşturacaktın demek.

Hürriyet’i herkese verirler mi derken, bunu demek istiyordum.

İyi ediyordun. (Kahkahalar) Ne diyeyim.

Demeyin bir şey. Gazete patronu olmanıza Vehbi Koç’un maddi bir katkısı oldu mu?

Hayır. Vehbi Koç’un damadı İnan Kıraç’la dostluğum nedeniyle yıllarca Milliyet için Vehbi Koç’un dediler. İnan Kıraç’ın Milliyet Gazetesi’ni almamda çok büyük manevi katkısı oldu. Vehbi Bey’in de manevi katkıları çok olmuştur. Her zaman giderdim Vehbi Bey’e akıl almaya. İhtiyacım yoktu, olsaydı maddi katkısı da olurdu. Ödünç para katkısı olurdu. Nitekim Hürriyet’i aldığım dönemde de bankalarından kredi aldım.

(...)

cafesiyaset

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak :Biyolojik bir savaşın içindeyiz
Abdurrahman Dilipak: Emekli olmanın dayanılmazlığı üzerine
Ali Bulaç yazdı: Davutoğlu'nun İslami camia ile toplantısı, Suriye'de Esad'ın devrilişi...
Abdurrahman Dilipak: Yeni salgınlar kapıda!
Ahmet Turgut: Filistin’i hem Siyonistlerden hem Allah’tan korkanlar değil, sadece Allah’tan korkanlar kurtaracak