Husi hareketi 1992 yılında İnançlı Gençlik adı altında üniversitelerde Şii Zeydi mezhebi etrafında örgütlenen gençlerle başlasa da hareketin yükselişi ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgal etmesi ile başlıyor. Yemen'in başkenti Sana da ABD ve İsrail karşıtlığı ile yükselen hareket, geniş kitlelerin desteğini almaya başladı.
2004 yılında 800 İnançlı Gençlik üyesinin cuma namazlarının ardından yaptıkları ABD karşıtı eylemler sebebiyle tutuklanmasıyla, hareketin lideri Hüseyin Bedrettin el-Husi silahlı ayaklanma başlattı.
MEZHEPÇİ Mİ?
Ayaklanma Şiilerden ve ABD karşıtlarından destek aldı. Suudi Arabistan ve ABD'nin ülkede El Kaide başta olmak üzere radikal Sünni gruplara verdiği destek sebebiyle Husi hareketinin söylemlerinde emperyalizm karşıtlığının yeri de arttı. Bir Zeydi olan Yemen lideri Ali Abdullah Salih'i karşısına alan hareket, mezhepçi bir karakteri olmadığını da göstermiş oldu.
Başına ödül konarak aylarca aranmasının ardından hareketin lideri 10 Eylül 2004'de 20 takipçisiyle beraber öldürülse de yerine kardeşi Abdül Melik el-Husi geçti ve isyan destek kazanmayı sürdürdü. 27 Ocak 2011'de Yemen'de Ali Abdullah Salih'i iktidardan indiren ayaklanmada da etkin rol oynayan hareket, sonucunda Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi aracılığıyla yapılan Salih'e dokunulmazlık veren ve koalisyon hükümeti öngören anlaşmayı reddederek mücadelesini sürdürdü.
SON İSYAN
2011'de Saada ve el Cevf bölgesini ele geçiren hareket, Hacca ilini alarak Kızıl Deniz'e ulaşımını sağladı ve başkenti kuşatma hazırlıklarına başladı. 2014 Eylül'ünde başkentin kimi kısımlarıyla, önemli bir radyo istasyonunu ele geçiren hareket, artık mücadelesinde El Kaide ile karşı karşıya gelmeye başladı. Suudi Arabistan'ın Şii Husilere karşı ülkedeki Sünni El Kaide gruplarına destek verdiği bilinirken, Batı da Husilerin İran'dan destek aldığını iddia etmeye başladı.
SİYASİ PROGRAM
Yolsuzluğu bitirme, ülkedeki Batı etkisinin sona ermesi, adil yakıt fiyatları, ekomik refah gibi taleplerle 20 Ocak 2015'de başkanlık sarayını ele geçiren Husiler, hükümeti dağıtarak Devrimci Komite'yi kurdu. Muhammed Ali el-Husi'nin başkanlığını yaptığı komite, ülkedeki diğer siyasi grupları da içerecek ancak devrimin ilkeleriyle çelişmeyecek bir hükümet kurulmasını öngörüyor. El Kaide'ye yakın gruplar Husilere karşı mücadeleyi şiddetlendirirken, bu açıklama daha ılımlı siyasi grupları Husilerin safına çekiyor.
El Kaide yanlısı aşiretlerin Suudi desteğine rağmen yenilmesiyle Husilerin ülkede kontrolü kaybedeceğine dair inanç azaldı. Bunun üzerine Suudiler Husilere karşı saldırarak, bu kez dışarıdan ve açık olarak müdahaleye başladı.