Özcan, büyük üniversiteleri bölmekte kararlı olduklarını da belirterek, "Benim bütün derdim, üniversiteye giremeyen öğrenciler" dedi.
İstanbul Üniversitesi Senatosu Kürtçe Araştırma Merkezi açma kararı aldı. Söz konusu kararı Vakit'e açıklayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Şimdi öğrenci alınmayacak, hoca yetişecek. İleriki yıllarda öğrenci alacak bölümler açabiliriz" dedi. Özcan, İstanbul Üniversitesi'nde "Kürtçe Araştırma Merkezi" kurulması için gerekli hazırlıkların yapıldığını söyledi. Özcan konuyla ilgili bilgi verirken, her türlü altyapının hazırlandığını ve bu konuda bütün akademik ve resmi adımların atıldığını, söz konusu merkezin çok yakında hayata geçeceğini kaydetti. Özcan, merkezin bir "Kürt Dili ve Edebiyatı" bölümü olmadığının da altını çizerek, "Burada öğrenci değil, hoca yetiştirilecek" diye konuştu.
MERKEZDE ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞECEK
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) "Kürtçe Araştırma Merkezi" kurulacağını açıkladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM'de verilen resepsiyona katılan Prof. Özcan, gündemdeki akademik konularla ilgili sorularımızı cevaplandırdı. Özcan, İstanbul Üniversitesi'nin senato kararı aldığını ve önümüzdeki günlerde YÖK Genel Kurulu tarafından onaylanacak kararla birlikte Kürtçe Araştırma Merkezi'nin kuruluşunun tamamlanacağını belirtti. Merkezde öğrenci değil öğretim üyesi yetiştirileceğinin altını çizen Prof. Özcan, "Karar bize daha gelmedi. Bu, İstanbul Üniversitesi'nden yeni çıkan bir karar. Ellerini çabuk tuttular. Biz zaten olumlu baktığımızı beyan etmiştik. Bu bir üniversite, bakarsınız başkaları da katılır. Şimdi öğrenci alınmayacak, hoca yetişecek. İleriki yıllarda öğrenci alacak bölümler açabiliriz" dedi.
FRANSA'DAN HOCA TRANSFERİ
Özcan, araştırma merkezinde görev yapmak üzere Fransa'dan bir öğretim görevlisi ile anlaştıklarını da açıklarken, "5-6 tane arkadaşımız var. Onların çoğunun başka dillerde derecesi var. Mesela Türk edebiyatında doçent bir arkadaş, ama kendisi Kürt. Diyor ki ben bilgimi alır oraya uygulayabilirim. Uygulayabilir, çünkü dilci. Yurtdışında bir bayan arkadaşımız var, kendisi filoloji uzmanı. Başlar başlamaz kendisini transfer edeceğiz. Paris'te Kürt Enstitüsü'nde çalışmış. Bu konuda deneyimli. Kürt dilinde epey tecrübesi var. İsmini açıklamayayım ki başkaları kapmasın" şeklinde konuştu.
ÜNİVERSİTE BÖLÜNMELERİNE TOPTAN'DAN DESTEK
YÖK Başkanı Özcan, resepsiyonda TBMM Başkanı Köksal Toptan ile de kısa bir süre sohbet etti. Yeni açılan üniversitelerin durumunu soran Toptan, Özcan'a, "Bizim bakanlığımız zamanında koalisyonlar vardı pek bir şey yapamadık. Ama sizin açmanız çok iyi oldu. Ayrıca büyük üniversiteleri bölmek de iyi olacak. Hacettepe'yi de bölmenizi tavsiye ederim. Oradan birkaç tane üniversite çıkar" dedi.
"BÜTÜN DERDİM ÜNİVERSİTEYE GİREMEYEN ÖĞRENCİLER"
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, büyük ve köklü üniversitelerin bölünmesi ile yeni üniversite kurma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Büyük üniversiteleri böleceğiz. Bu konuda bir geri adım yok. Komisyon kuruldu, komisyonun uygun gördüğü üniversiteler bölünecek ve böylece üniversite kapılarında bekleyen gençliğe yeni kontenjanlar sağlayacağız" diye konuştu. Bütün derdinin üniversiteye giremeyen öğrenciler olduğunun altını çizen Özcan, "ABD'de Kaliforniya da bir üniversite var. Başında bir kişi var ama 100 tane rektörü var ve yüze bölünmüş. Çok güzel de çalışıyorlar. Bizim de hedefimiz bu potansiyeli sağlamak" dedi.
PROF. AYHAN'A SİTEM; 'KEŞKE BENİM DE HABERİM OLSAYDI'
Bölünmeye karşı çıkan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın Ankara'nın Çubuk ilçesinde yeni bir üniversite kuracaklarına dair beyanatlarının hatırlatılması üzerine Özcan, "Keşke Çubuk'ta üniversite kurmaktan bizim de haberimiz olsa. Bizim derdimiz de yeni üniversite açmak. Ama ben Çubuk'ta üniversite kurulacağını basından okudum. Henüz bize bir başvuru yok" diye konuştu.