Millî Gazete köşe yazarı Necati Tuncer, köşesinde kaleme aldığı bugünkü yazısında, geçtiğimiz hafta gündeme gelen Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın Giresun Kitap Fuarına alınmaması konusunu ele aldı.
Tuncer'in yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
Başına “Geleneksel” kelimesini de yazmışlar mıdır acaba? Hevesle başlanan fakat planı programı üstün körü (geişigüzel, lalettayin) hazırlanan resmi kurum organizasyonlarına böyle yazıldığına çok tanık olduğumuzdan sorduk.
“1. Giresun Kitap Fuarı” üniversitesi de olan bir şehrimizdeki belediye icraatı olarak gündeme düşerken, davetli bir yazara “Gelme!” denmesiyle konuşuldu.
Profesör Doktor İhsan Süreyya Sırma hoca imiş gelme denilen davetli yazar. İslam Tarihi üstüne 30 telif kitabı olan, Doğu ve Batı dillerini bilen bir emekli öğretim üyesi.
Yeşil fındık bahçeleriyle, sokak aralarıyla türkülerde ünlendirilen Giresun bugün siyasi dengeler şehri olmuş. Sırma Hoca’ya da davet etmelerine rağmen, bu siyasi dengeler bozuluverir endişesiyle “Gelme” denmiş.
Giresun AKP belediyesinin yetkililerine şöyle bir soru sorulsa bu noktada, cevabı ne olur?
Giresun’un dengelerini korumak adına “Gelme” dediğiniz bilim insanı, Türkiye’de yaşıyor ve Türkiye’nin başka şehirlerine de gidiyor. Oralarda bir denge yok mu veya oralarda “Dengeler” bozuluyorsa Giresun hiç etkilenmiyor mu?
Etkileniyor idiyse, çare olarak yakın olduğunuz iktidara, böyle denge bozucu emekli ya da halen görevdeki bilim insanlarının yerine de “Kayyım” atanmasını mı teklif edeceksiniz?
“Şehirdeki siyasi dengeler” tanımıyla iktidarlarına politik destek sağladığı iddiasındaki Giresun belediyesine bir cevap vermiş mi adı kullanılarak mağdur edilen bilim adamı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma? Hayır! Şunu demiş sadece:
“Bunların dengesini kim bozuyor, bilmiyorum.”
“Bunlar” sıfatlandırmasına herkes dikkat etsin. (Bugün bir başka yazımızda da izahı yapıldı.) Çoğul bir işaret sıfatıyla anlatımdan ziyade bir uzaklık, bir mesafe gösterilmektedir. Benim orda olmadığım, benim karışmadığım iyi bilinsin demenin de bir başka ifade şekli.
Hal bu iken, vaktiyle AKP’de bulunmuş, görevli olmuş, milletvekili yapılmış bazı eski politika insanları, ne şiş yansın, ne kebap mantığıyla hatırlatmışlar varlıklarını. İzahatları da ayrıca izaha muhtaç. Eskiden edebiyat dergilerinde yazanlar, bugün twit kuşunun kanadı altına sığınmışlar. (M.Atilla Maraş)
“İktidar partisini tarafsız bir gözle eleştirdiği için..”
Bir bilim insanının veya T.C. vatandaşının taraflı gözle tenkit hakkı yasaklandı mı, yoksa iktidarcılara, eleştirilerinde yeni ve eski muhalefet partilerine dahil olduğuna dair bir işaret, bir delil yok ricasında mı bulunuluyor?
Şehirlerinin siyasi dengelerini düşünen Giresun AKP belediyecileri, bir muhalif siyasi parti ya da grubun, “Gelme” denilen bilim insanlarıyla görüntülü konferanslar düzenlemek istemesine karşı İsmet Paşa’yı çağrıştıran önlemlerden hangilerini yürürlüğe koyduracaklardır?
Bu sorular cevabı olmayan sorulardır.
Kitap, kitap yazma, yazılan kitabı okuma, okunulanı tartışma, tartışmalardan fikir çıkarma, çıkarılan fikirlerle hayatı tanzim etme, yaşama şevki kazanma, ülkeyi daha fazla sevme gibi kültür neticelerine hiç bir iktidar “Bunlar” kadar yabancı olmamıştı.