Siyasiler ve hukukçular, yargının tarafsız olması gerektiğini belirterek, ihsas-ı reyin suç olduğuna işaret ettiler.
Askere sivil yargı yolunu açan yasanın Anayasa'ya uygun olmadığını söyleyerek ihsas-ı reyde bulunan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yine siyasetçi gibi konuştu. Gerçeker, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in "Yargı mensupları da yargıya baskı yapmamalı. Siyasetçi gibi konuşmalı" sözlerine, bu sefer de "Bu konuda görüşümü söylemek görevim" diyerek cevap verdi. Asli görevini unutup siyasetçi gibi konuşmaya devam eden Gerçeker'e, CHP hariç tüm siyasilerden sert tepki geldi.
"DİKKATLİ OL, İHSAS-I REY SUÇTUR"
Vakit'e konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, siyasetçi gibi konuşan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e devam eden bir dava ile ilgili hassas davranması gerektiğini söyledi. Kendilerinin kapatma davası sürecinde 8 ay boyunca hiçbir demeç vermediğini hatırlatan Kuzu, "Varsa birisi, getirsin önüme koysun. Bir tek satır demeç vermedim. Hiçbir televizyona çıkmadım. Biz mağdur olmamıza rağmen bunu yapmadık. Bizim kendimizi savunmamız kadar doğal bir şey yok" dedi. Yargıda devam eden bir konu ile ilgili karar verilmeden kimsenin konuşmaması gerektiğini belirten Kuzu, şunları söyledi: "Yargı organı başkanlarının çok daha dikkatli olması lazım. Devam eden dava hakkında konuşmak hem Anayasa'da, hem de Ceza yasasında açık bir şekilde yasaklı olan bir durumdur. Bu konuda yüksek yargının çok daha dikkatli olması lazım. Çünkü bu ve benzeri konular eninde sonunda yargıya intikal ediyor. Bu tür beyanatlar yargıda sıkıntı çıkarır. Tarafsızlık konusunda soru işaretlerine sebep olur."
"YARGIYI YIPRATMA"
SP Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek ise yüksek yargı organlarının yargıyı ve adalete güveni zedelememesi için peşin fikirlerden kaçınması gerektiğini söyledi. Yülek, "Bir yüksek yargı mensubunun ihsas-ı reyde bulunması adalete engel teşkil eder. Adil yargılamaya müdahaledir. Bu tür açıklamalar, karar verenler üzerinde olumsuz etki yapar. Biz bunları RP'ye açılan kapatma davasında çok gördük. Yargı mensuplarına brifing verildi" dedi. Gerçeker'in yargıyı yıpratacak açıklamalardan kaçınmaya çağıran Yülek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yargıtay Başkanı'nın bu tür açıklamalardan kaçınması lazımdı. Hukuk ve adalet için söylememesi gerekirdi. Yargı organının hükümetle polemiğe girmesi, yargıyı yıpratır. Milletin yargıya güveni sarsılmamalıdır. Dikkatli konuşmalı."
"YARGIYI YÖNETENLER, TÜRKİYE'YE YAKIŞMAZ GÖRÜNTÜLER OLUŞTURUYOR"
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır ise bir yargı organı ile hükümet arasında geçen tartışmaların Türkiye'ye hiç yakışmadığını belirterek, "Millet adına yargıyı yönetenler, toplumun önünde Türkiye'ye yakışmaz görüntüler oluşturuyorlar" dedi. Her iki tarafın da haklı olmasının önemli olmadığını vurgulayan Şandır, şunları söyledi: "Biri hukuk adamı, diğeri devlet adamı. Medyanın önünde yakışıksızca birbirlerini suçlayan görüntüler oluşturuyor. Bunlar Türkiye'ye yakışmıyor. Eğer hukuk devleti isek hukukun bağlayıcılığına devlet ve hukuk adamları uymak mecburiyetindedir. İbretle ve dehşetle seyrediyoruz."
CHP'DEN YORUM YOK
CHP ise siyasetçi gibi konuşarak yargıya müdahale eden Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in açıklamalarından memnun. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, konuyla ilgili bir açıklama yapmak istemediğini belirterek, "Bu konuda yorum yapmak istemiyorum" dedi.
AYM, ILK INCELEMEYI 23 TEMMUZ'DA YAPACAK
Öte yandan Anayasa Mahkemesi, askere sivil yargı yolunu açan 5918 Sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, iptal talebinin ilk incelemesini 23 Temmuz Perşembe günü yapacak.
Anayasa Mahkemesi, ayrıca 5903 sayılı Türkiye ile Suriye Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun'un yürürlüğünün durdurulması talebini de aynı gün görüşecek.
Vakit