İhvan-ı Müslimin: İsrail'le İlişkiler Kesilsin! Elçiler Kovulsun!

İhvan-ı Müslimin Hareketi, İsrail'in saldırısı sonrasında tüm ilişkilerin kesilmesini ve İsrail elçilerinin kovulmasını istedi.

İhvan-ı Müslimin Hareketi, Özgürlük Filosuna saldıran İsrail'e karşı Birleşmiş Milletler anlaşmasının 7.maddesini devreye sokulması çağrısında bulundu; 'böylesi bir cinayet karşısında kullanılmayan 7.madde nerede kullanılacaktır' diye sordu.

İhvan'ın açıklamasında İsrail ile bütün ilişkilerin kesilmesi ve büyükelçilerin Arap ülkelerinden kovulması çağrısı yapıldı.

Refah kapısının kapalı olmasının filonun başına gelenlerin sebebi olduğunu belirten İhvan, Mısır hükümetini acilen Refah sınırını açmaya davet etti. Ayrıca Arap Birliği'nin Filistin davasıyla ilgili görevini ifa etmeye çağrıldığı açıklamada, özgür medya, yardım kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları her fırsatta İsrail'in suçlarını gözler önüne sermeye davet edildi.

Arap halklarını hükümetlerine baskı yapmaya çağıran İhvan-ı Müslimin, İsrail siyasetinin taş taş üstünde bırakmayacak bir dünya savaşına yol açabileceğini ve bu durumda tek sorumlunun Birleşmiş Milletler olacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Şili'den erken dönebilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, son gelişmeler üzerine Şili ziyaretini yarıda keserek Türkiye'ye dönme ihtimali üzerinde durduğu belirtiliyor. Başbakanlık'a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Erdoğan'ın uçağı yerel saatle, bugün öğlen civarı Türkiye'ye doğru yola çıkabilir. Erdoğan'ın Şili ziyareti normalde yarın sona erecekti.

İsrail'den Antalya Uyarısı

İsrail Ulaştırma Bakanlığı İsrail tur gemisinin Antalya'ya yanaşmamasını istedi

İsrail Ulaştırma Bakanlığı, Antalya limanına gitmek üzere yola çıkan tur gemisini Kıbrıs'a yönlendirdi. Gemide 850 turistin bulunduğu belirtildi.



Yunanistan, İsrail'le tatbikatı sona erdirdi

Yunanistan, İsrail'in Atina Büyükelçisi Ali Yihiye'yi dışişleri bakanlığına çağırarak müdahaleye tepki gösterdi. İsrail Büyükelçisi'nden bilgi ve açıklama istediklerini kaydeden Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças, iki ülke arasında devam eden ortak tatbikatın sona erdiğini açıkladı.

Dışişleri Bakan Vekili Druças, İsrail'in Atina Büyükelçisi Ali Yihiye ile dışişleri bakanlığı konutunda görüştü. Druças, dayanışma amacıyla Gazze'ye insani yardım taşıyan gemilere yapılan saldırıya ilişkin hükümetin tepkisini iletti.

Druças, saldırıya ilişkin ve Yunan vatandaşlarının durumuna dair İsrail'den bilgi ve açıklama istedi. Bununla yetinmeyen Atina, İsrail'e yönelik ilk protestoları da hayata geçirdi. Atina, 25 Mayıs'ta başlayan Yunanistan ve İsrail ortak askeri tatbikatının sona erdiğini bildirdi. 25 Mayıs'ta başlayan ve ''Minoas 2010'' adını taşıyan tatbikat, 3 Haziran'da son bulacaktı. İki ülkenin askeri işbirliği çerçevesinde eğitim amacı taşıyan tatbikat Ege, İyon Denizi ve ana karada icra ediliyordu.

Bir tepki daha gösteren Yunan hükümeti, önümüzdeki günlerde Atina'ya bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanan İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı'nın bu gezisinin iptal edildiğini duyurdu.

Aşırı sağ partiden İsrail katliamına destek

İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırmasına aşırı sağ Danimarka Halk Partisi (DF) destek verdi. Partinin dış politikalardan sorumlu sözcüsü Sören Espersen, saldırının İsrail karasularında gerçekleştiğini savunarak, "Kendi karasularına izinsiz giren gemiler hakkında tüm ülkeler İsrail gibi davranırdı. Aynı tepkiyi ABD, Çin, Rusya, Fransa ve Danimarka'da gösterirdi." dedi.

İsrail askerlerine gemiden ateş açıldığı konusunda kendisinin ikna olduğuna belirten aşırı sağcı vekil, "İsrail'in kendi karasularında askerlerine ateş açılması kabul edilemez bir durumdur." dedi.

İsrail'in yaptığı katliamı destekleyen görüşler ortaya koyan Espersen gemiden bir karşı koyma olmadan İsrail askerlerinin saldırdığının ortaya çıkması durumunda ise "İsrail artık sınırı aşmıştır." yorumunu yaptı.

Sörensen İsrail'i açık destek verdikten sonra ihtiyatlı konuşmayı da elden bırakmayarak, "Eğer gemide herhangi bir silah bulunamazsa İsrail'in yaptığı kabul edilmez. Ancak gemide herhangi bir saldırı girişiminde bulunmayan sivil halka karşı İsrail askerlerinin ateş açtığını düşünemiyorum." diyerek saldırıyı haklı göstermeye devam etti.

İsrail saldırına en sert tepkiyi Birlik Listesi verdi. Birlik Listesi dış politika sözcüsü Fran Aaen, Danimarka'nın derhal İsrail'i kınaması gerektiğini belirterek, "Gazze'yi kuşatarak yardımları engelleyen İsrail için artık uluslar arası toplum harekete geçmelidir." dedi.

Gazze'ye yardım konvoyuna davet edilen isimlerden biri de Sosyalist Halk Parti'nin Pakistan asıllı milletvekili Kemal Kureyşi'ydi. Kureyşi, meclisin yoğun programından dolayı davete icabet edemediğini belirterek, "Bu saldırı beni derinden sarstı. Çok gereksiz bir provokasyon İsrail'in yaptığı. Bu günlerde 'İsrail'in dostuyum' demek artık tüm dünyada zorlaşmıştır. Konuyu Danimarka dışişleri bakanlığı ve AB'ye kesinlikle taşıyacağım." diye konuştu.

Feyyaz Saldırıyı Kınadı

Filistin Başbakanı Selam Feyyaz, İsrail'in Gazze'deki ambargoyu kırmak için düzenlenen uluslar arası özgürlük filosuna düzenlediği saldırıyı kınadı.

Feyyaz, Filistin Televizyonu'na yaptığı açılamada; "Bu saldırı kelimenin tam anlamıyla kınanmıştır, bütün beklentileri aşmıştır ve bütün uluslar arası bildirileri kenara itmiştir. Uluslar arası lobilerde bu işin takibe alınması gerekmektedir" dedi. Bakanlar kurulunun, bugünkü oturumunda bu saldırıyı değerlendireceğine işaret etti.

isra haber

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor