Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve 14 kişinin müebbet hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.
Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire'nin güneyindeki Polis Akademisinde yer alan Giza Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Bedii ve 14 İhvan lideri, "Bahru'l Azam olayları" olarak bilinen davada temyiz yolu açık olmak kaydıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Sanıkların yaklaşık 15 dakika süren duruşmanın ardından verilen karara tepki olarak demir kafesin arkasından "askeri yönetim düşsün", "askeri yargı düşsün" şeklinde seslendiği belirtildi.
AA muhabirine konuşan Bedii'nin avukatı Usame Hulv, duruşmada savunma heyetinin bulunmadığı bilgisini vererek, söz konusu kararı temyize götüreceklerini söyledi.
Müebbet hapis cezası verilen 15 kişi arasında, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin yanısıra Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, HAP Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak yöneticilerinden Safvet Hicazi ve eski Tedarik Bakanı Basim Avde de bulunuyor.
Mısır Başsavcılığı, sanıkları "16 Temmuz 2013'te Giza'daki El-Bahru'l Azam Caddesi'nde meydana gelen olaylarda göstericileri şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla mahkemeye sevk etmişti.
Bedii hakkında daha önce de kamuoyunda "İstikame Camisi olayları" ve “Kalyub kentinde yol kesme” olarak bilinen iki ayrı davada daha müebbet hapis cezası verilmişti.
Eylem hazırlığı
Öte yandan Mısır'da milyonlarca öğrenci yeni akademik yılın başlamasına az bir süre kala üniversitelerine dönmeye hazırlanırken, darbe karşıtı öğrenciler, büyük eylem hazırlıkları yaptıklarını açıkladı.
Darbe Karşıtı Öğrenciler Birliği Başkan Yardımcısı Ahmed el-Bakari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni akademik yılın başlayacağı 11 Ekim gününden itibaren üniversitelerde geniş katımlı büyük eylemler düzenleneceğini söyledi.
Bakari, "Devlet, üniversitelerin açılmasıyla birlikte gerçekleşecek barışçıl gösterilerle korkunç bir devrimci tufan ile karşı karşıya gelecek" dedi.
Darbe Karşıtı Öğrenciler Hareketi Sözcüsü İbrahim Cemal de üniversitelerin açılmasıyla üniversite yönetimlerine karşı daha önce görülmedik şekilde büyük gösteriler düzenleyeceklerini belirtti.
"Üniversitelerin askeri kışlaya dönüştürülmeye çalışıldığını" ileri süren Cemal, gelecek hafta başlaması beklenen akademik yılın 11 Ekim 2014'e ertelenmesini ise "bakanlığın olası öğrenci gösterilerini engelleme hazırlığı" olarak yorumladı.
Mısır yönetimi, üniversitelerde yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına kısa süre kala "üniversite şiddeti" diye isimlendirdiği olası öğrenci gösterilerine karşı ülke genelinde gerekli tüm tedbirlerin alındığını duyurmuştu.
Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden sonra geçen eğitim-öğretim yılı süresince üniversiteler darbe karşıtı gösterilere sahne olmuştu.
AA