İhvan'dan Eylem Çağrısı

İhvan, Rabia Meydanı'ndaki katliamın ikinci yıldönümü nedeniyle gösteri çağrısı yaptı

Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nni görevden alındığı darbeden sonra düzenlenen protesto gösterilerinde gerçekleştirilen katliamın yıldönümünde gösteri çağrısı yaptı.

İhvan'ın web sitesinde yapılan açıklamada katliamın yıldönümü nedeniyle halk, düzenlenecek protesto gösterilerine katılmaya çağrıldı.

Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te görevinden alınmasından sonra Mısır'da kitlesel protesto gösterileri uzun süre devam etmişti. 14 Ağustos günü ise gösterilerin merkezi haline gelen Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında göstericilere keskin nişancılar tarafından ateş açılmış, yaralılara ise güvenlik güçleri sert müdahalede bulunmuştu.

Ölü sayısı İhvan'ın açıklamasına göre 2 binin üzerinde. Ölenler arasında İhvan'ın siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi genel Sekreteri Muhammed Beltaci'nin 17 yaşındaki kızı Esma Beltaci de vardı.

HRW’DEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), iki yıl önce Mısır'ın Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki yüzlerce göstericinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan katliamla ilgili olarak uluslararası soruşturma yapılması çağrısında bulundu. 

Örgüt, Mısırlı yetkililerin şimdiye kadar katliamın sorumlusu olan herhangi bir emniyet mensubunu ya da hükümet yetkilisini tutuklamadığına dikkati çekerek, BM İnsan Hakları Konseyi'nin, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda ve Mısır'da 2013 yılı Haziran ve Ağustos aylarında işlenen diğer katliamları soruşturacak uluslararası bir komisyon oluşturması gerektiğini bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afrika İnsan Hakları Komisyonu'nun da benzer bir soruşturma yürütmesinin gerekliliğini de vurguladı. 

Örgütün Ortadoğu yöneticilerinden Joe Stork, "Washington ve Avrupa, modern tarihte göstericilerin bir günde en berbat şekilde öldürülmesi olabilecek olayı soruşturmaktan ziyade kutlayan bir hükümetle yeniden iş yapmaya başladı. Henüz Mısır'da insan haklarının tehlikeli ve kötüleşen durumuna değinmeyen BM İnsan Hakları Konseyi, bu zalimce katliamın hesabının verilmesi için arta kalan birkaç yoldan biridir" ifadesini kullandı. 

Joe Stork, Rabiatul Adeviyye Meydanı kurbanları için adalet sağlanmamasının ve diğer katliamların, Mısır tarihinin "açık yarası" olduğunu vurgulayarak, "Mısır'ın ilerleyebilmesi için bu suçun irdelenmesi gerektiğini" söyledi. 

Mısır'da Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki başta olmak üzere, işlenen katliamların yaygın ve sistematik niteliği, ayrıca İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün topladığı kanıtlar, büyük bölümü silahsız olan göstericilere karşı ölümcül güç kullanma politikasının parçası olan katliamların, muhtemelen insanlığa karşı suç kategorisine dahil olduğunu gösteriyor. 

 

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor