İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, İKÖ ordusu kurulmasıyla ilgili hazırladığı bir raporun da toplantı gündeminde ele alınacağı öğrenildi. Şam'da devam eden İslâm Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) 36. Dışişleri Bakanları toplantısında tarihî bir teklif gündeme geliyor. İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, İKÖ ordusu kurulmasıyla ilgili hazırladığı bir raporun da toplantı gündeminde ele alınacağı öğrenildi. Toplantının açılışında konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, İslâm dininin ve Müslümanların kimlikleri sebebiyle vahşi kampanyalara maruz kaldığını belirtmesi ve "Gelin dinimizi ve bölgemizi kendi ellerimizle koruyalım" çağrısında bulunması, İKÖ Barış Gücü kurulmasıyla ilgili çalışmalar yapılacağına ilişkin mesaj olarak algılandı. Konuyla ilgili Vakit'e konuşan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. İdris Bal, İslâm barış gücü projesi gerçekleştirilemese bile, böyle bir proje fikrinin ortaya atılması, NATO'nun ayrımcı politikalarını gözden geçirmesine ve dünya barışına daha adil çözümler getirilmesine katkısı olacaktır" dedi.
NATO'NUN AYRIMCI YAKLAŞIMINA KARŞI OLUMLU BİR PROJE
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. İdris Bal, NATO'nun ayrımcı politikaları sebebiyle dünya barışına katkı sağlamak yerine, çatışma ve savaşları daha da körüklediğini vurgularken, İKÖ bünyesinde oluşturulabilecek bir barış gücünün çok daha etkin olabileceğini belirtti. Bal, "Teorik olarak uygulanamayacak bir proje değil. Böyle bir barış gücünün Dünya barışına ve bölge barışına çok büyük katkıları olacağı kanaatindeyim. NATO ve BM Güvenlik Konseyi üyelerine bakıldığında, İslâm dünyasını temsil edecek bir görüntüden uzak" diye konuştu. "Böyle bir projenin gerçekleştirilmesini ümit etmekle beraber, pratikte gerçekleştirilmesi zaman alabilir" diyen Bal, sözlerine şöyle devam etti: "Ama en azından böyle bir fikrin ortaya atılması bile, ayrımcı bir politika güden NATO'nun şimdiye kadar gerçekleştirdiği uygulamalarını gözden geçirmesine neden olur. Bu fikrin ortaya atılması ve tartışılması bile, proje gerçekleşse de gerçekleşmese de çok olumlu katkılar sağlayacaktır."
İSLÂM DÜNYASINDAKİ ÇATIŞMALARA ÇÖZÜM GETİRİR
Dünyadaki çatışma ve savaşların büyük bölümünün İslâm dünyası içinde yaşandığına dikkat çeken Bal, NATO'nun bünyesinde İslâm dünyasını temsil eden çok az sayıda ülke olduğunu dile getirerek, "Çatışma ortamlarının Ortadoğu merkezli olmasından ötürü, İKÖ bünyesinde kurulacak silahlı bir barış gücünün NATO'dan çok daha etkin bir şekilde dünya barışına katkı sağlayacağı açıktır. NATO'nun meselelere İslâm dünyası gözüyle değil, çıkarcı bir bakış açısıyla yaklaştığını da belirten Bal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hıristiyanlık eksenli ve çıkarcı bir mantıkla hareket edilmesi, NATO ve BM Güvenlik Konseyi'ne olan güveni yok etmektedir. Bu nedenle NATO'nun barış gücüne Müslüman halklar inanıp güvenmemektedirler. İKÖ etrafında kurulacak bir barış gücü, daha çok İslâm dünyasını temsil ettiği için, çatışma bölgelerinde yaşanan anlaşmazlıklara daha adil ve kalıcı çözümler getirebilir. Tüm İslâm ülkeleri tarafından desteklenmesi ve gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapılması gereken güzel bir proje."