2013’te Mursi’yi darbeyle devirerek Mısır’da iktidarı ele alan Sisi’nin 10 yıl sonra ilk kez bu hafta Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor. Sisi’nin bu ilk ziyareti öncesi Türkiye’de yaşayan ve Sisi’nin mağduru olduklarını söyleyen Mısırlı muhalifler, Sisi’nin Türkiye’de tutuklanması talebiyle 21 Temmuz’da İstanbul Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Ancak adliyeye giden gazeteciler suç duyurusunun hiç bir açıklama yapılmadan son anda iptal edildiğini öğrendi. Mısırlı muhaliflerin avukatı Gülden Sönmez, Serbestiyet’in “Hükümet kanadından Mısırlı muhaliflere bir baskı mı geldi” sorusuna; “müvekkillerinin aldığı bir karar olduğunu ve yorum yapamayacağını” söyleyerek yanıt verdi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin bu hafta Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013’te Mısır’da darbeyle Müslüman Kardeşler iktidarını yıkan Sisi hakkında o dönemden bu yana pek çok defa sert sözler sarf etmişti.
Erdoğan’ın bu tip çıkışlarından en çok hatırlananı, 2014’teki bir AK Parti Grup Toplantısı’nda söylediği “Zulüm kokan Mısır yönetimiyle dost olmamız mümkün değildir. Bunu söylemezsem Allah’a hesabını veremem” sözleri olmuştu.
Erdoğan’ın Sisi politikası: “Allah’a bunun hesabını veremem”den “Körfez liderleri memnun oldu”ya
Son dönemde ise Erdoğan’ın Mısır’la ilgili tutumu hızla normalleşme eğilimine döndü. Kasım ayında Katar’da Dünya Kupası’nda Sisi’yle ilk defa tokalaştı, bu ayın başında ise karşılıklı olarak büyükelçiler atandı.
Erdoğan geçen hafta da Körfez ülkeleri ziyaretinden dönüşte uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada “Körfez ziyaretimde liderlerle yaptığımız özel görüşmede gördüm ki Mısır konusunda attığımız adım onları ciddi manada memnun etmiş. Yani Mısır ile büyükelçilerin atanmış olması, bizler için bölgede yeni bir gelişmenin olması durumudur” diye konuşmuştu.
“Sisi, Türkiye’ye geldiğinde tutuklanması talep edilecek”
Hükümetin Mısır konusundaki politika değişikliği, Türkiye’de yaşayan Mısırlı Sisi muhaliflerinde ise endişeyle izleniyor.
Türkiye’de yaşayan Mısırlı muhalifler, Sisi’nin ziyareti öncesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Sisi’nin tutuklanması ve yargılanması talebiyle suç duyurusunda bulunma kararı almıştı. Girişimde Mısırlı muhaliflerin avukatlığını da insan hakları savunucusu kimliğiyle tanınan Av. Gülden Sönmez üstlenmişti.
21 Temmuz Cuma günü Çağlayan Adliyesi’nde verilecek olan suç duyurusu ve ardından adliye önünde yapılacak basın açıklaması için gazetecilere geçen hafta şu çağrı gönderilmişti:
“BASIN AÇIKLAMASINA DAVET;
Mısır’da kanlı bir askeri darbe ile iktidara gelen Abdulfettah es-Sisi’nin bir kısım suç ortakları ile Türkiye’ye ziyaret gerçekleştireceği kamuoyuna yansımıştır.
Mısır’da Haziran 2013 tarihinde gerçekleşen askeri darbe sırasında ve sonrasında yaşanan katliamlar, yargısız infazlar, suikastlar, haksız tutmalar, işkence ve zalimane muameleler, sözde yargılamalarla yapılan idam infazları insanlığa karşı suçlar kategorisinde olup binlerce mağdur bu suçlardan ağır zarar görmüştür.
Bu suçların baş sorumlusu olan Abdulfettah es-Sisi ve beraberindeki suç ortakları hakkında, Türkiye’de bulunan, kendileri veya yakınları bu zulme maruz kalan Mısırlı müvekkiller adına İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nda suç duyurusunda bulunulacak ve evrensel yargı yetkisi çerçevesinde, Türkiye’ye geldiğinde tutuklanması ve yargılanması talep edilecektir. Suç duyurusu sonrası basın açıklaması yapılacaktır. Yer ve tarih bilgisi aşağıda sunulmuştur.
Tüm medya mensupları davetlidir.
Tarih: 21.07.2023 Cuma
Saat: 11:00
Yer: İstanbul Adalet Sarayı (Çağlayan Adliyesi) Önü”
Açıklama yapılmaksızın iptal edildi
Ancak suç duyurusu girişimi son dakikada iptal edildi. Cuma günü saat 11.00’da basın açıklaması için Çağlayan Adliyesi’ne giden bazı gazeteciler, girişimin iptal olduğunu oraya gittikten sonra öğrendi.
Sönmez: Müvekkillerin kararı, yorum yapamam
Girişimin hükümet kanadından Mısırlı muhaliflere iletilen bir yönlendirme sonucu iptal edilip edilmediğini sorduğumuz Av. Gülden Sönmez, müvekkiller tarafından alınan bir karar olduğunu ve yorum yapamayacağını söyledi.
Kaynak: serbestiyet