Türkiye Eczacılar Biriği ile SGK arasındaki anlaşma krizi bakanlar Kurulu'na taşındı.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, TEB'in ilaç fiyatları üzerindeki 'kamu iskontosu' kalksın isteğini Bakanlar Kuruluna götürdü.
Kamu iskontosu SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alımını sağlayacak düzenlemelerin hazırlandığı dönemde ortaya çıktı. Devletin ilaca ödeyeceği bedeli azaltmaya yönelik yapılan anlaşma birçok sorunu beraberinde getirdi.
14.12.2004 yılında şimdi AKP'den milletvekili olan dönemin TEB Başkanı Mehmet Domaç, Maliye ve Çalışma bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile firmaların %4, %7, %11 oranlarında ilaçlarda indirim yapmalarına karar verildi.
İlaç üreticilerinin yasal taahhüdü olmaması karşı yürürlüğü giren anlaşmaya firmaların bazıları uymadı. İlaç Fiyatlarını belirleyen Sağlık Bakanlığı'nın anlaşmada yer almaması da eleştiriler arasında yer alıyor.
Firmalar indirim yapmadıkları zaman SGK'ın provizyon sisteminde ilaç indirimli göründüğü için eczacılar zarara uğruyor. TEB sadece bu zarardan dolayı olaya itiraz etmiyor. Firmalar indirimlerini depolara verdiği fiyat üzerinden yapıyor. SGK ise indirimi ilacın perakende satış fiyatı(PSF) üzerinden gerçekleştiriyor. Bu da eczacının zarar etmesine sebep oluyor.
Kamu iskontosundan ilacını parayla eczaneden alan vatandaş yararlanamıyor. Bu da vatandaşlar arasında ayırıma neden oluyor.
TEB ile SGK'nın, kamu iskontosunun ilacın perakende satış fiyatı üzerinden yapılması konusunda anlaştığı yönündeki haberlere eczacılar itiraz ediyor. İndirimi yapıp yapmama kararının firmaların elinde olduğunu belirten eczacılar iskontonun kalkmasını fiyatların iskonto oranında indirilmesini istiyor.
İskontonun ilacın PSF'si üzerinden yapılmamasının ileride doğabilecek sıkıntıları önleyemeyeceğini vurgulayan eczacılar, şu anda %4 indirimi olan bir çok ilacın ruhsat tarihi 6 yılı doldurduğunda indirimin SGK tarafından hemen %11 çıkarılacağını firmaların yine bu duruma kayıtsız kalacağını savunuyorlar.