Sudan"ın Başşehri Khartoum"da düzenlenen ve üç gün devam eden "Uluslararası, Kur"an-ı Kerim"in İnsan Medeniyetinin Kurulmasındaki Rolü Konferansı" programının sonucu 23 maddede özetlenerek, yeryüzünde yaşayan Müslüman halklara sunulmuştur. İşte o önemli tavsiyeler:
İslam toplumlarında güçlü ve etkin bir şekilde Kur"an eğitimi yapacak eğitim ve araştırma merkezleri kurulmalı, kurulacak bu merkezler yaşamla Kur"an ayetlerini bütünleştirmelidir.
Kur"an-ı Kerim"in tüm bilimsel icaz yönlerini ortaya çıkaracak bilimsel araştırmalar yapacak güçlü altyapıyla donatılmış özel bilimsel araştırma merkezlerinin kurulması.
Kur"an"ın diyalog yönteminden istifade edilerek, diğer din mensuplarıyla diyaloğa girmek, ortak yaşam alanı oluşturmak, diyaloğu güçlendirmek için müşterek bir zeminin oluşturulması.
İslam Âleminde okul öncesi, genel ve üniversite düzeyinde Kur"an-ı Kerim"e olan ilginin ve gayretlerin Kur"an dili, okunması, yazılması ve ezberlenmesi yönleriyle artırılması.
Üniversitelere, eğitim bakanlıklarına, devlet ve özel kültür kuruluşlarına muhteşem miraslarının da yazılmış olduğu milli dillerini Kur"an-ı Kerim"in dili yazmalarına özen göstermeye çağırıyoruz. Böylece hem yeni nesiller tarihlerinden kopmamış olur, hem de Kur"an-ı Kerim"i daha kolay okumaları sağlanır.
Kur"an-ı Kerim"in farklı kıraatlerde okunmasının temini için kıraat ilminde ihtisaslaşmaya gidecek olan herkese kapılarını açacak kıraat enstitülerinin kurulmasını sağlamak.
Kur"an-ı Kerim üzerine yazılmış önemli kitapları, değerli araştırmaları Müslüman halkların dillerine ve diğer yaşayan dillerde tercümesinin yapılması, farklı dillerde yapılan meallerin dağıtımına neşrine önem verilmesi ve Kur"an"ın düşünce, değer ve üslup boyutuyla tercümesinin yapılması.
Gerek Sudan içinde gerekse Sudan dışında gayretlerin organize edilebilmesi ve ortak vizyonda ulaşmak amacıyla Kur"an ehli için düzenli konferanslar düzenlenmelidir.
Elyazmalarını, vesikaları, araştırmaları derleyecek, koruyacak, bakımını üslenecek, etütlerini ve tercümesini sağlayacak, İslam sanatının ve kültürünün çağdaş örneklerini sunacak sergilerin açılmasını sağlayacak merkezler inşa etmek.
Arapça konuşmayan Müslüman halkların dillerine Kur"an"nın etkisinin araştırılarak bu etkinin farklı tarihi dönemlerdeki yöntem ve araçlarının ortaya çıkarılması.
Kur"an-ı Kerim medeniyet, kültür ve strateji bilimlerine olan etkisinin ortaya çıkarılması ve bu alanlardaki çalışmaların ve araştırmaların canlandırılması.
El-Ezher ü"Ş-Şerif, İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu, İslam Birliği Teşkilatı ve Arap Bilim ve Kültür Teşkilatı"nın Kur"an-ı Kerim"in tercümesini yapmaya, İslam düşmanları tarafında bu alanda farklı dillerde yapılan Kur"an tercümelerindeki tahrifatları ortaya çıkarmaya ve buna ilave olarak İslam Âlemindeki yeni tercümelerin gözden geçirmeye çağırıyoruz.
İslam Âleminde yaşayan dillerde Kur"an faaliyetlerini yayınlayacak uydu kanalları, veri ağları, internet siteleri kurmak ve İslami azınlıkların yaşadığı bölgelere özel önem vermek.
İslam Âleminde Kur"an-ı Kerim öğreniminde ortak bir öğrenim programının uygulamasına gidilmeli, bu konferansta sunulan çağdaş tecrübelerden istifade edilmeli.
Kur"an-ı Kerim"e dayanan doğa, uygulama ve insani bilimlerle ilgili önemli araştırmaları yayınlayacak vakıflar ve finans kaynakları oluşturmak.
Kur"an-ı Kerim öğrenimi veren kurslar, okullara daha fazla önem vererek gelişmelerini ve bu kurumlardan çıkanların toplumun her alanındaki görevlerde uyumla içinde çalışabilmelerini saplamak.
Uzmanlarının, ilgili kişilerin Kur"an-ı Kerim"in çevre ve çevre faktörleriyle ilgili olarak sunduğu yönlendirmeleri ortaya çıkaracak yayınlara daha fazla katkıda bulunmalarını sağlayarak, çevre üzerine faaliyet gösteren özel kuruluşların çevreye karşı doğru davranışların kazanılmasında yeterli katkıda bulunmak.
Çok farklı dallarda hizmet veren tüm eğitim kurumların ve örgütlerde Kur"an-ı Kerim"in ayetlerinde açıkça ortaya konulan insan haklarına daha fazla ilgi ve önem vermelerini temin etmek eğitim kurumlarında insan haklarının yayılmasında gelişen teknolojiden ve çağdaş iletişim araçlarından daha fazla yararlanmaya gitmek.
Kur"an-ı Kerim"in davet yöntemini temellerini oluşturup açıklayacak bilimsel araştırma merkezleri kurarak Kur"an"ın öngördüğü yöntemle uyumlu olan İslam"a davet metodunun tespitini güçlendirilmesini sağlamak. Davetçi yeteneklerin Rabbani metottan tebliğde, talimde ve uygulamada pratik ve teorik olarak en güzel şekilde faydalanmalarını temin edecek eğitim ve uygulamalardan geçirmek.
İslam ve Arap toplumlarında müsteşrikler tarafından İslam"a karşı ileri sürülen şüpheleri bertaraf edecek uzman nesillerin yetişeceği karşılaştırmalı dinler tarihi öğrenimine daha fazla önem verilmeli.
Çağımızda, Kur"ani araştırmalarla ilgili dokümantasyon merkezleri kurmaya, bibliyografik kaynaklar hazırlamaya, elektronik kütüphanelere daha fazla ilgi gösterilmelidir.
Konferansın sunduğu bu tavsiyelerin uygulanmasını sağlayacak ve sürdürecek ve takibini yapacak İslam âlimlerinden ve uzmanlardan oluşacak bir kurul oluşturulmalı bu kurul eksiksiz bir program hazırlamalıdır.
Bu konferansın başarıya ulaşmasında büyük katkıları olan Sayın Cumhurbaşkanı ve yardımcısına, Uluslararası Afrika Üniversitesi"ne ve diğer kurum ve kuruluşlara şükranlarımızın ifade edilmesine. Allah yar ve yardımcımız olsun...
yeniakit