IMF İle Anlaşma Yok

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen stand-by görüşmeleri rafa kaldırıldı...

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen stand-by görüşmeleri rafa kaldırıldı. Türkiye, Fon ile finansal sistemin sağlamlığının incelendiği 4. madde çerçevesinde görüşmeler yapacak. Kararda, Türkiye'nin küresel ekonomik krizi Fon olmadan da az hasarla atlatmasının yanı sıra IMF Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan'ın görüşmelerdeki katı tutumu etkili oldu.


Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki stand-by görüşmeleri rafa kaldırıldı. Taraflar, bunun yerine finansal sistemin sağlamlığının incelendiği 4. madde konusunda görüşmelerin sürdürülmesini kararlaştırdı. Bu çerçevede bir IMF heyeti mayıs başında Türkiye'ye gelecek. Başbakan Tayyip Erdoğan, stand-by anlaşması yapılmaması kararını IMF ile ortak olarak aldıklarını açıkladı. Devlet Bakanı Ali Babacan, bundan sonra ilişkilerin Orta Vadeli Program kapsamında devam edeceğini söyledi. IMF Dış İlişkiler Direktörü Caroline Atkinson ise Türkiye'nin ekonomik görünümünün iyileştiğinin altını çizdi.

2008'de sona eren stand-by anlaşması için görüşmelerin yürütülmemesinde, Türkiye'nin IMF olmadan küresel krizden en az hasarla çıkmayı başarması etkili oldu. Ayrıca, bankacılık sektörünün kârlılığı, Hazine ihalelerine gelen rekor talep ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı da bu kararı etkileyen diğer gelişmeler. Hazine yetkililerinden edinilen bilgiye göre, IMF Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan'ın katı tutumu da bu gelişmelere eklenince kredili bir anlaşma için görüşmelere ara verildi.

Türkiye ekonomisinin son iki yılda elde ettiği başarıları tüm dünyaya gösterdiğine dikkat çeken Hazine'den üst düzey bir yetkili, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı da bu süreci teyit etti. Bir de IMF Türkiye Masası Şefi Elkan'ın katı tutumu da buna eklenince kredili bir anlaşma için görüşmelere ara verildi." değerlendirmesinde bulundu. Hazine Müsteşarlığı ise yaptığı açıklamada, IMF heyetinin 24-25 Nisan tarihlerinde yapılacak IMF-Dünya Bankası bahar toplantılarının ardından 'dördüncü madde' görüşmelerini yürütmek üzere Türkiye'ye davet edildiğini ifade etti. Dördüncü madde görüşmeleri, tüm üye ülkelerin IMF Ana Sözleşmesi gereğince her yıl gerçekleştirmesi gereken bir konsültasyon mekanizması olarak biliniyor. Bu görüşmeler kapsamında ülkelerin maliye ve para politikaları ele alınıyor. Dış denge ve kamu borç gelişmeleri inceleniyor ve uygulanan politikaların büyüme ve ödemeler dengesi üzerindeki etkileri değerlendiriliyor. Türkiye'nin bu kapsamdaki son gözden geçirmesi Mayıs 2007'de yapılmıştı. Son gelişmenin ardından Türkiye'nin IMF heyetini stand-by için çağırmaması halinde kredili bir anlaşmaya girilmeyecek.

Türkiye'nin Fon'a olan yaklaşık 8 milyar dolarlık borcu üç yıl sonra bitiyor. Fon'a üye ülkeler anlaşma yapılmasa dahi 4. Madde Konsültasyon Çalışması çerçevesinde düzenli olarak denetleniyor. Görüşmeler çerçevesinde, IMF uzmanlarından oluşan bir heyet ekonomik verileri toplamak ve ülkenin ekonomi politikaları hakkında hükümet ve Merkez Bankası yetkilileriyle görüşmelerde bulunmak üzere ziyarette bulunuyor. Bu çerçevede ilgili ülkenin makro ekonomik politikalarını gözden geçirerek, finansal sistemin sağlamlığını, makro ekonomik politikaları ve bunları etkileyebilecek sosyal, endüstriyel, idari ve diğer sorunları inceliyor. Gerekli analizler yapıldıktan sonra hazırlanan rapor İcra Direktörleri Kurulu'nun onayına sunuluyor. (Zaman)

Ekonomi Haberleri

Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü
Financial Times: Yaygın bir boykot Batılı markaları vuruyor