İMF'den TÜSİAD'a Kötü Haber

IMF, TÜSİAD Başkanı Yalçındağ’ın kabul edilmesini ısrarla savunduğu ‘Gelir İdaresi’nin özerkleştirilmesi’ talebinden geri adım attı. İdare’nin yapısı tahsilatın artırılmasını sağlayacak şekilde değiştirilecek.

TÜRKİYE'NİN Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapacağı yeni stand-by anlaşması için yürütülen pazarlıklarda ilerleme sağlandı. Anlaşma için IMF, Türk Sanayi ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Yalçındağ'ın da kabul edilmesini ısrarla savunduğu koşullardan biri olan 'Gelir İdaresi'nin özerkleştirilmesi' talebinden geri adım attı. Onun yerine Gelir İdaresi'nin yapısı, tahsilatı artırılmasını sağlayacak şekilde değiştirilecek. Diğer iki şart ile ilgili görüşmeler ise devam ediyor. IMF, teknik heyetin ocak ayında yaptığı ziyarette, Türkiye'nin önüne 2009 yılı için ek tedbir alınması, nereden buldun yasası çıkarılması ve Gelir İdaresi'nin özerk hale getirilmesi olmak üzere üç ayrı şart koymuştu. Hükümet ise bunu kabul etmemişti.

YENİ FORMÜLLER ÜRETİLDİ

ŞUBATTA IMF teknik heyeti ile ekonomi yönetiminin görüşmeleri telefon ve e-postalarla devam etti. Yapılan görüşmelerde, IMF teknik heyetinin üç şartı ile ilgili yeni formüller geliştirilerek IMF'ye sunuldu. Ekonomi yönetimi, IMF'nin 'Gelir İdaresi üst kurula dönüştürülsün' talebine karşılık, vergi tahsilatlarını arttırmak için idarenin yetkilerinin arttırılmasını ve organizasyon yapısının değiştirilmesini içeren öneri getirdi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN AÇIKLADI

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan da, 24'e yaptığı açıklamada, konuyla ilgili şunları söylemişti: 'Ülkemin menfaatlerine gölge düşürecek bir anlaşmaya imza atmam. Her görüşmeye farklı bir anlaşmayla geldiler. Her kurum başkanlığını özerk bir kuruluş haline getirin dediler. Gelir İdaresi Başkanlığı'nı reform etme çabasındayız ama asla böyle bir şey düşünmeyiz dedik. Bunu kabul ettiler. Bir de, nerden buldun yasası teklif ettiler. Biz varlık barışı çıkarmışız, bunu da kabul edemeyiz dedik. Bir de belediye gelirleri konusunu getirdiler. Devlet bir bütündür, belediyelerin de görevleri var.'

Diğer koşullar da yumuşuyor

HÜKÜMETİN, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) gündeme getirdiği Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel döneminde getirilen, ancak tepkiler üzerine kaldırılan 'nereden buldun' düzenlemesinin yeniden getirilmesini talep etmişti. Hükümetin, bu düzenlemenin kaynakların yurtdışına kaçmasına neden olacağını gerekçe göstererek, karşı çıktığı belirtildi. IMF'nin de bu konudaki talebinde yumuşama olduğu öğrenildi. IMF'nin, 2009 yılı bütçesinde ek tedbir alınması ve belediye kaynaklarının azaltılmasına yönelik talebinde ısrar ettiği görüşmelerin, daha çok bu iki talep üzerinde yoğunlaştığı kaydedildi.

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü