IMF'siz Türkiye dayanıklılık testi

Ekonomi yönetimi IMF ile anlaşma yapılmaması ihtimali üzerine "IMF'siz Türkiye" testi yaptı. Test sonucu Türkiye'nin IMF'siz kendi ayakları üzerinde durabileceğini ortaya çıkardı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "IMF şartlarımızı kabul etmezse, anlaşma imzalanmaz" açıklamaları ile yeniden gündeme gelen "IMF ile anlaşma yapılmama ihtimali" ekonomi yönetimi tarafından test edildi. Yapılan testlerde, IMF ile yapılacak anlaşmanın Türk ekonomisine yapacağı katkının, 2009 yılı başına göre azaldığı belirlendi. Ekonomi yönetimi bu sonucu "Türk ekonomisi IMF'siz de ayakları üzerinde durur" şeklinde yorumladı.

SİMÜLASYON YAPILDI

SÖZ
konusu test için Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve BDDK  IMF anlaşmasının olmama ihtimalini de "veri sepetine" koyarak simülasyon yaptı. Hazine Müsteşarlığı Risk Merkezi, TMF anlaşmasının olmaması ihtimalinin borçlanmalar üzerindeki etkisini, Merkez Bankası da enflasyon ve faizler üzerindeki etkisini hesapladı.


SONUÇ: KIRILGANLIK AZALDI

  BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu da olumsuz      
  senaryolar baz alınarak bankacılık sektörüne uygulanan testlerde, 
  IMF anlaşmasının yapılmama ihtimalini dikkate aldı. 
  Ekonominin üç kilit kurumunun yaptığı testler, Türk ekonomisinin 
  IMF anlaşmasına olan ihtiyacının 2009 yılı başına göre azaldığını 
  gösterdi. 
  Ekonomi bürokratlarının ifadesi ile, IMF ile yapılacak bir anlaşmanın 
  Türk ekonomisine yapacağı katkı, 2009 yılı başına göre azaldı. Yani 
  IMF ile anlaşma yapılmasa bile, Hazine'nin borçlanmalarında, 
  bankaların dış borçlarını ödemelerinde bir olumsuzluk ortaya 
  çıkmayacak. 
  Ekonomi bürokratlarının, IMF anlaşması ile ilgili görüşleri şöyle: 


ANLAŞIRSAK ARTI DEĞER

"ANLAŞMA,
2009 yılının ilk çeyreğinde yapılmış olsaydı, Türk ekonomisine katkısı bugünkünden çok fazla olurdu. Geldiğimiz noktada yılın ilk beş ayı geride kaldı. Yılın son çeyreğinde ise tüm dünyada bir toparlanma bekleniyor. Türkiye'nin de, dünyadaki toparlanmayla birlikte hızlı bir şekilde büyümeye geçeceğini tahmin ediyoruz.

Dolayısıyla burada dört aylık bir yaz dönemi var. Gerek tarım kesimindeki canlanma, gerekse turizm sektöründeki hareketlilik, yaz aylarında da ekonomide bir sıkıntı olacağını öngörmüyoruz. Bu şartlarda IMF anlaşması olmadan da Türk ekonomisi, küresel krizi atlatır. Ancak anlaşma yapılırsa sadece artı değer sağlar."

IMF'SİZ YOL HARİTASINDA BÜTÇE HEDEFİ DEĞİŞECEK

Yurtiçi ve yurtdışından gelecek her türlü olumsuz şoka karşı alternatif plan hazırlayan ekonomi yönetimi, IMF ile anlaşma yapılmaması halinde, de izleyeceği yol haritası belirlendi. Buna göre izlenecek yol haritası şöyle:

2009 yılı bütçe hedeflerinde yeni bir revizyon yapılarak, yeni bütçe hedefleri kamuoyuna açıklanacak.

Üç yıllık hedefler yeniden gözden geçirilecek ve bu hedefler kamuoyuna duyurulacak.

2010 yılı için gerçekçi bir bütçe hazırlanacak. Bütçenin hazırlanmasında mali disipline önem verilecek.

Vergi, sosyal güvenlik ve yerel yönetimlerle ilgili reformlar IMF anlaşması yapılmadan da gerçekleştirilecek.

 Ekonominin canlandırılmasına yönelik tedbirlere devam edilecek.

DÜNYA EKONOMİSİNDE TOPARLANMA İŞARETİYLE BORSA 36BİN PUANI GEÇTİ

KÜRESEL ekonomide toparlanma işaretlerinin alınması risk iştahını artırınca yurtdışı borsalarda yükseliş yaşanıyor. Dolar değer kaybederken altın ve petrol yükseliyor. Haziran ayına iyi bir başlangıç yapan yurtdışı borsaları ABD otomobil devi GM'in iflas başvurusundan etkilenmedi.

Yurtdışı borsalarını izleyen İMKB 35 bin 500 seviyesini geçerken yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İMKB endeksi günü yüzde 2.85 yükselişle 36.001 puandan kapattı. Dolar uluslararası para piyasalarında zayıf bir görüntü ortaya koyarken Euro/dolar paritesi gün içinde 1.4218'e kadar çıkarak son beş ayın yeni zirvesini gördü. Dolar içeride de değer kaybetti.

Bankalararası piyasada dolar 1.5250 liraya kadar geriledi. Öte yandan dünya ekonomisine yönelik iyimser beklentiler yatırımcıların emtia piyasalarına yönelmesine neden oldu. Uluslararası piyasalarda altın fiyatları dün 985 dolar 30 sentle son üç ayın en yüksek düzeyine çıktı. Ekonominin daha iyiye gideceği beklentisi petrol fiyatlarını dün yedi ayın zirvesine taşıdı. ABD ham petrolü 67 dolara kadar yükseldi.

Star

Etiketler: IMF  Yol haritası  bütçe  test  ekonomi  petrol  borsa  sümilasyon

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü