IMF'siz Türkiye senaryoları

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yabancı bankaların ekonomistleri ile ayrı ayrı biraraya gelerek IMF'siz Türkiye senaryoları üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Ankara cumartesi günü yabancı bankaların başekonomistlerini misafir etti. Ekonomi koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yabancı bankaların ekonomistleri ile ayrı ayrı biraraya gelerek görüş alışverişinde bulundu. EFG, Fortis, Morgan Stanley ve JP Morgan'nın ekonomistleri ile biraraya gelen Babacan, ekonomistlerin Türkiye ve dünya ekonomisine yönelik tahmin ve görüşlerini dinledi. Ekonomistler, IMF anlaşmasının yapılmaması durumunda ekonomide neler olabileceğine yönelik tahminlerini Babacan'a ilettiler.

GÖRÜŞ BİRLİĞİ YOK
Yabancı bankaların ekonomistleri ise Babacan'dan IMF anlaşmasına yönelik bilgi almaya çalıştılar. Toplantıya katılanların aktardığına göre Babacan'ın IMF anlaşması ile ilgili olarak, "Üzerinde calışıyoruz. Hükümette görüş birliği sağlanmadan IMF heyeti ile görüşmenin bir anlamı yok" dediği öğrenildi. Ekonomistlerin hızla artan bütçe açığı konusunda acil önlem alınması gerektiği konusunda Babacan'ın dikkatini çektikleri kaydedildi. Toplantılarda ayrıca dünya ekonomisinde dip görüldü mü tartışmasının yanı sıra alınması gereken yapısal önlemler ve yabancıların Türkiye'ye yönelik beklentileri gündeme geldi.

BABACAN DİNLEDİ
Ali Babacan ekonomistlerle birebir görüştü. Bakan, her ekonomistle bir saate yakın konuştu. Alınan bilgiye göre Babacan, çoğunlukla ekonomistleri dinlemeyi tercih etti. Bol bol not tutan Babacan'nın, ekonomiye ve IMF'ye yönelik kendi görüşlerini belli etmeyi istemediği ve yorum yapmadığı belirtildi.

TOPARLANMA V Mİ U MU OLACAK?
Toplantıda konuşulanlar şöyle:
- Türkiye, IMF anlaşması olmadan yoluna nasıl devam eder? Anlaşma zorunlu mu?
- Dünya ekonomisinde dip görüldü mü?
- Toparlanma nasıl olacak? "V", "U", "W" toparlanma senaryolarından hangisi daha olası?
- IMF olsa da olmasa da alınması gereken yapısal reformlar hangileri?
- Yabancı bankalarda sorun ne zaman bitecek? n Bütçe konusunda neler yapılmalı?

'ACI DÜZELTME İSTENMİYORSA ANLAŞMA ŞART'
Son günlerde IMF anlaşmasına yönelik beklentilerini peşi sıra yayınlayan yabancı bankalar kervanına Citibank da katıldı. Citibank'ın dün yayınlanan raporunda IMF anlaşmasının Türkiye için kaçınılmaz olduğu belirtildi. Raporda, "Hükümet daha acı dolu bir düzeltmeye sabretmek istemiyorsa, bizce IMF anlaşmasının yapılması kaçınılmaz. Bakan Ali Babacan ile IMF anlaşması sürecinin hızlanmasını bekliyoruz" dendi. Citibank, anlaşmanın 6-7 Ekim'de İstanbul'da yapılacak olan IMF-Dünya Bankası toplantısından önce imzalanacağını tahmin etti.

KREDİ GARANTİ FONU'NA BANKA DA ORTAK OLACAK
Hazine'nin KOBİ'lerin kredi ihtiyacını karşılamak amacıyla Kredi Garanti Fonu'na 1 milyar TL kaynak aktarmasına yönelik tasarı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Kredi Garanti Fonu'na bankalar da ortak olacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, KOBİ'lerin 84 milyar liralık kredi borcunun 5 milyar lirasının takibe düştüğünü belirterek "Bankaların da Fon'a ortak olmasını, elini taşın altına koymasını istiyoruz" dedi. Bu arada, Hükümet, TMO'nun finansman ihtiyacı için Hazine desteğini 1 milyar liradan 2.6 milyar liraya çıkardı

5 YILLIK TAHVİLE 6.5 MİLYARLIK TALEP
Hazine'nin dün gerçekleştirdiği ve Mayıs ayı ihale döneminin son ihracı olan 21 Mayıs 2014 itfalı TÜFE'ye endeksli tahvilin ihalesinde minimum fiyat 102 TL ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. TÜFE'ye endeksli tahvilde fiyatının 100.73 TL olması bekleniyordu. Hazine, ihalede ve ihale öncesi rekabetçi olmayan tekliflerden (ROT) piyasa yapıcılara (PY) toplam 1.58 milyar liralık satış gerçekleştirdi. İhalede net satış 605.9 milyon lira oldu. ROT teklifi net 6.5 milyar, nominal teklif 1.78 milyon TL olarak gerçekleşti.

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü