İnancımız Önceliğimizdir

Üniversite giriş sınavında çok yüksek puanlar almalarına rağmen YÖK’ün uyguladığı katsayı adaletsizliği nedeniyle Türkiye’de okuyamayan yüzlerce öğrenci...

Üniversite giriş sınavında çok yüksek puanlar almalarına rağmen YÖK’ün uyguladığı katsayı adaletsizliği nedeniyle Türkiye’de okuyamayan yüzlerce öğrenci, şimdi Avrupa’nın en önemli üniversitelerinde en gözde öğrenci oldular. Her biri 2-3 dil bilen, Avusturya, Almanya ve Romanya’daki üniversitelerde okuyan öğrenciler, ÖNDER’in genel merkezinde bir araya geldi.

İşte onlardan üçü, Sümeyye Okur Viyana'de ekonomi, Zeynep Işık tıp ve Hatice Kalfaoğlu da mimarlık tahsili yapıyor.
Sümeyye Okur, Hatice Kalfaoğlu ve Zeynep Işık yurtdışında öğrenim görüyorlar. Çünkü katsayı ve başörtü zulmü sebebiyle Türkiye'de tahsillerini sürdüremediler.
Türkiye’nin dört bir yanından okumak için yurtdışına giden yüzlerce öğrenci zulme boyun eğmeyip, her türlü zorluğa direndiler ve şimdi başları dimdik bir şekilde başarılarının haklı gururunu yaşıyorlar.
Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) uyguladığı başörtüsü yasağı ve İmam Hatiplere uyguladığı katsayı adaletsizliği yüzünden doğup büyüdükleri memleketlerinde okuyamayan Sümeyye Okur, Zeynep Işık ve Hatice Kalfaoğlu yüzlerce başarılı öğrenciden sadece birkaçı. Kimi tıpta, kimi ekonomi, kimi de mimarlık okuyor. Ama hepsi başarılı, hepsi azimli ve yetenekli.

OKUR: YASAK KALKMALI
Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden mezun olan Sümeyye Okur, İmam Hatipli olduğu için YÖK’ün uyguladığı katsayı zulmü nedeniyle ülkesinde okuyamayıp Viyana’ya gidenlerden. Viyana Üniversitesi Ekonomi bölümünde okuyan Sümeyye, çok yüksek puan almasına rağmen kendi ülkesinde okuyamamanın acısını yaşadığını söylüyor. Şu an Viyana’da Almanca kursunda okuduğunu belirten Okur, “Türkiye’de Girne Üniversitesi işletme bölümünü kazanmıştım. Çok iyi puan almıştım. Katsayı olmasaydı Türkiye’de çok iyi bir bölüme gidebilirdim” dedi. Avusturya’nın Viyana şehrinde her türlü sıkıntıya rağmen istediği bölümü özgürce okuyabilmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Okur duygularını şöyle ifade etti: “Allah izin verirse bir yıl hazırlık, üç yıl okul, iki yıl da mastır olmak üzere toplam 6 yıl okuyacağım. Gelebildiğim en iyi noktaya gelmek için çalışıyorum. Orada ÖNDER gibi bir yapının olması çok güzel bir şey. İnsanlar bizi çok sıcak karşılıyorlar. Birçok ülkeden arkadaşım var ve başörtüm yüzünden ülkemde okuyamıyor olmamızı çok garipsiyorlar ve üzülüyorlar.”

IŞIK: İNANCIMIZ ÖNCELİĞİMİZDİR
Bir diğer öğrenci ise Zeynep Işık. Zeynep Işık tıp birinci sınıfta okuyor ve üç dil biliyor. Zeynep Işık, İmam Hatipli olmamasına rağmen o da YÖK’ün uyguladığı başörtüsü yasağı zulmü mağduru. Üsküdar Anadolu Lisesi'nden mezun olan Işık, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümünü kazandıktan sonra başörtüsü yasağından dolayı okulunu bırakarak Viyana Tıp Fakültesi'nde öğrenimine devam etmek için Avusturya’ya gitti. “Türkiye’de çok iyi bir okula gidebilirdik ama önceliğimiz kesinlikle okul değil” diyen Işık, “İnancımız ve onun gereği taşıdığımız başörtümüz birinci önceliğimizdir. Ben İmam Hatip Lisesi mezunu değilim ama sırf başörtülüyüm diye ülkemde okuyamadım ve şimdi İmam Hatipli öğrencilerle beraberim” dedi.
Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde birinci sınıf öğrencisi olan Işık, Viyana’ya gitmeden önce İngilizce’yi, Viyana'da ise Almanca’yı öğrendiğini ve İtalyanca’yı öğrenmeye başladığını söyledi.

HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ
Türkiye’de maruz kaldıkları haksızlığı insanlara anlatmakta zorlandıklarını belirten Işık sözlerini şöyle sürdürdü: “Gördüğüm her arkadaşım çok yetenekli ve çalışkan, bize yapılan haksızlığı kaldıramıyorum. Bu bende çok büyük bir hırs yaptı. Ablam da başörtüsü yasağı mağduru, o da Viyana Tıp Fakültesi'nde okuyor. Viyana'da çok oturmuş bir sistem ve düzen var. Akla mantığa sığmayan ve insanlık dışı bu uygulamalara artık son verilmeli. Biz çok sıkıntı çektik ama bizden sonra geleceklere bu zulümlerin yapılmasına müsaade edilmemeli. Başarılarımızın önü tıkanmasın. Ve hiçbir zaman bize bu zulmü reva görenlere asla hakkımızı helal etmiyoruz. Hiçbir arkadaşımız bu insanlık dışı muameleye katlanmak zorunda değil. Bize ve bütün mağdurlara yapılan bu zorba muameleyi reva gören hiç kimseye hakkımızı helal etmek istemiyorum.”

KALFAOĞLU: YASAK ANLAMSIZ
Konya İmam Hatip Lisesi'ni birincilikle bitiren Hatice Kalfaoğlu ise Viyana Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde okuyor. Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık bölümünde bir dönem okuduktan sonra başörtüsü yasağı nedeniyle Viyana’da öğrenim hayatını sürdüren Kalfoğlu, başörtüsü yasağı nedeniyle hemen pes etmediğini belirterek, “ÖNDER ve Wonder aracılığıyla Viyana’ya gittim. Almanca ve İngilizce biliyorum. Ben daha lisedeyken başörtüsü yasağı zulmüyle tanıştım. Sürekli müfettişler gelip giderdi. Müfettiş bize “gidin yurtdışında okuyun, buranın kuralı bu” demişti ve bu cevabı çok zoruma gitti. Ve hep ‘neden’ diye düşündüm. Günlerce ağladım, anlam veremiyordum bu yasağa. Başörtüsü Allah’ın emri ama neden yasaklıyorlar diye” şeklinde konuştu.

Vakit

Sivil Haber Haberleri

Katil İsrail'e kucak açan Uluslararası Olimpiyat Komitesi sınıfta kaldı
Paris Olimpiyatlarının güvenlik işlerinde neden İsrail güçleri kullanılıyor?
Alimlerden Gazze bildirisi: HER MÜSLÜMANA FİLİSTİN SORULACAK
PKK'nin kanlı tarihinden bir kesit: Susa Katliamı!
Diyarbakır bu akşam da Gazze için meydanlardaydı