İngiliz basınında bugün, ABD'de düzenlenecek Orta Doğu Konferansına ilişkin beklentiler, Avustralya'nın yeni başbakanı, Navaz Şerif'in Pakistan'a dönüşünde Suudi Arabistan'ın etkisi ve sigaranın kellikle ilişkisi başlıkları öne çıktı.
BBC'nin Türkçe internet sitesinde yer alan basın özetlerine göre, Financial Times, ABD'nin Annapolis kentinde düzenlenecek Orta Doğu barış konferansına geniş yer ayırmış. "Annapolis'e bir başarı şansı verin" başlıklı yazıda, konferansa şüpheyle yaklaşanları şaşırtmak için üç şey yapılması gerektiği belirtiliyor:
"Birincisi, Amerikalılar konferansın ev sahibi olarak daha önceki barış çabaları sırasında üzerinde uzlaşılan prensiplere sıkı sıkıya bağlı kalmalı. 1967 sınırlarını temel alan iki devletli çözüm, Yahudi yerleşim birimlerinin inşasının dondurulması gibi. İkincisi, görüşmelerin sona ereceği tarih belirlenmeli. Bunun için en akla yakın tarih de George Bush'un başkanlık döneminin sonu. Üçüncüsü, Amerikalılar Annapolis'ten sonra da ivmeyi sürdürmeli".
Independent Gazetesi ise Annapolis Konferansı'na şüpheyle yaklaşıyor. Gazete, manşetinde İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i "Paramparça bir koalisyon hükümetinin lideri", Amerikan Başkanı George Bush'u "Güven vermeyen ve rağbet görmeyen bir başkan", Filistin Lideri Mahmud Abbas'ı da "Filistin halkının sadece yarısının lideri" olarak tanımlıyor.
"KONFERANSIN NEDENİ İRAN RAHATSIZLIĞI"
Independent Gazetesi'nde, Rupert Cornwell imzalı yazıda ise, konferansın neden düzenlendiğine dair farklı bir yorum var:
"Özellikle Bush ve Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice'ın görev başındaki geçirecekleri bir yılda bu konuda önemli bir ilerleme kaydedilmesi, bırakacakları mirasın üzerine pozitif bir cila sürecek. Söz konusu miras Irak'taki fiyasko ve 2003'teki işgalle birlikte İran'a hediye edilen stratejik zafer. Toplantının asıl yapılma nedeni ise, Tahran'ın bölgede artan gücünün İsrail ve Sunni Arap ülkelerinde yarattığı kaygı."
ÇİN'E KUR POLİTİKASI UYARISI
Financial Times'ın dış haberler sayfasında, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin sık sık ulusal para birimi Yuan'a müdahale edip, değerinin altında tutarak ihraç mallarının fiyatını ucuzlatmakla suçlanan Pekin Yönetimi'ne eleştirilerine geniş yer ayrılmış:
"Sarkozy, 'Çin'in de içinde bulunduğu küresel uyum önde gelen para birimleri arasındaki adil dengeyi de içeriyor' dedi. Ancak, Sarkozy'nin bu konu ve İran'ın nükleer programıyla ilgili sözleri Çin resmi haber ajansı Xinhua'da yer almadı. Bunun da Çinli yetkililerin bu konulardaki hassasiyetini gösteriyor".
Times Gazetesi ise Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Peter Mandelson'ın bu haftaki AB Çin Zirvesi'nde, Çin'de faaliyet gösteren Avrupalı şirketlerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekeceğini kaydediyor:
"Mandelson, 'Son üç yıldır sıkı bir işbirliği ve diyoloğa bağlı kaldım. Ama diyaloğun sonu gözükmüyor.' dedi. Geçen Haziran ayında Çinli yetkililerle bu konuda yapılan görüşmeler sonuç vermemişti. Ayrıca Çin'in AB Komisyonu Çin'in Avrupalı firmalara koyduğu engeller yüzünden her yıl 20 milyar Euro tutarında iş fırsatının kaçırıldığını tahmin ediyor."
PAKİSTAN'DA S.ARABİSTAN ETKİSİ
Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in ülkesine dönmesi de İngiliz gazetelerinde geniş yer buluyor. Guardian Gazetesi, Navaz Şerif'in büyük bir kalabalık tarafından coşkuyla karşılandığını anlattığı haberinde, Suudi Arabistan'ın Pakistan üzerindeki etkisine dikkat çekiyor:
"Navaz Şerif'in dönüşünde yaşanan dramatik sahneler, Suudi Kraliyet Ailesi'nin Pakistan'ın içişlerinde son 30 yıldır sessizce sürdürdüğü etkiyi de gösterdi. İki ay önce Şerif İslamabad'a dönmeye kalkmış ama, ellerindeki sınırdışı etme emriyle bekleyen yetkililerce karşılanmış ve Suudi Arabistan'a gönderilmişti. Ancak şimdi Suudiler, Şerif'in ülkesine dönüp 8 Ocak'taki seçimlerde yarışmasını istiyor. Uzmanlar, Suudiler'in muhafazakar Şerif ile, ona göre daha liberal gözüken Butto'nun önünü kesmek için bunu yaptığını söylüyor".
AVUSTRALYA'NIN YENİ YÖNÜ
Guardian Gazetesi, başyazılarından birini de Avustralya'da geçen cumartesi günü yapılan genel seçimlere ayırmış ve İşçi Partisi lideri Kevin Rudd yönetiminde Avustralya'nın gideceği yönü irdelemiş:
"Seçim sonuçlarının ilk etkileri ülke içinden çok dışarıda hissedilecek. Kevin Rudd, seçim kampanyasında Irak'a çok az yer verdi. Ancak, Irak'tan askerlerini çekerek ABD Başkanı George Bush'u daha da yalnızlaştıracak. Gelecek ay Bali'de düzenlenecek iklim değişikliği konferansına katılacak ve böyle bir toplantıda ülkesini temsil eden ilk Avustralya lideri olacak. Kyoto Protokolü'nü onaylayarak da ABD'yi yalnız bırakacak. "