Financial Times'ın Ankara Temsilcisi Vincent Boland imzalı haberde soruşturma şu ifadelerle yorumlanıyor;
"Ergenekon soruşturmasının, İslami eğilimli hükümetle, aralarında ordunun da bulunduğu laik elitler arasında uzun süredir devam eden güç mücadelesinin bir parçası olduğu genel kabul görüyor. Soruşturma ayrıca, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dahil, liderlerinin kamu hayatından yasaklanması kararı alınabilecek davayla da ilişkilendiriliyor.
Financial Times, başyazılarından birini de bu konuya ayırmış.
Gazete, aralarında işadamları, gazeteciler, emekli ordu mensuplarının da bulunduğu 86 kişinin darbe planlamakla suçlanmasının Türkiye'deki siyasi krizin boyutlarını açık bir şekilde gözler önüne serdiğini belirtiyor.
'Uzlaşma yolu bulunmalı'
Ergenekon soruşturmasının AKP'ye karşı açılan kapatma davasıyla aynı döneme denk düştüğünün de hatırlatıldığı yazı şöyle devam ediyor;
"Davalar şimdi tabi ki siyasi müdahale olmadan devam etmeli. Ancak daha temelde laikler, parlamentoda büyük bir çoğunluğa sahip olan AKP'yi iktidardan düşürmek için harcadıkları akıllıca olmayan çabayı gözden geçirmeliler. Parti de, türbanı gündeminin bu kadar üst sıralarına almamalıydı. Ancak sonuçta, çağdaş yüzlü İslami bir siyaset geliştirdikleri için övgüyü hak ediyorlar. Kırsal kesimlerdeki yoksulların gelirlerini de artıran ekonomik sicilleri de ortada. Laikler, demokrasi İslamcı hükümetler ürettiğinde de, bu hükümetler demokratik hakları tehdit etmediği sürece, ki AKP bunu yapmadı, oy verenlerin kararını kabul etmeli. Ülke geliştikçe Türkiye'nin İslamcıları ve laikleri uzlaşma yolları bulmalı. Aksi takdirde her iki tarafın da istediği modern ulus zarar görecek. Türban konusunda mantıklı bir uzlaşma iyi bir başlangıç olabilir"
'AB de Türkiye'deki krizden sorumlu'
Financial Times'in başyazısında Türkiye'deki durumda Avrupa Birliği'nin de sorumluluğu olduğu kaydediliyor.
Gazete, "Kriz aynı zamanda, Avrupa Birliği'nin Ankara'nın üyelik başvurusunu olumlu yönde ele alma konusundaki içler acısı başarısızlığının bir göstergesi" diyor ve şöyle devam ediyor;
"Avrupa Birliği Türkiye'ye açık bir koşullar listesi ve bir takvim vermiş olsaydı, hem generaller, hem de AKP enerjilerini türbana değil, tam üyeliğe odaklarlardı. Darbeler, bombalar ve saklanmış el bombalarıyla ilgili tartışmalar Avrupa Birliği'ne, birliğin içinde de dışında da olsa Türkiye'nin bir yere gitmeyeceğini hatırlatmalı. Birlik, çok geç olmadan Ankara'yla durma noktasına gelen yakınlaşma çabalarını canlandırmalı."
'Mücadele Türkiye'nin geleceği için'
Guardian'ın soruşturmayla ilgili haberi "Türkiye'nin geleceğiyle ilgili mücadele yoğunlaşırken, laiklere suçlamalar yöneltildi" başlığını taşıyor.
Guardian da haberinde AKP'ye karşı açılan kapatma davasıyla, Ergenekon soruşturması arasında ilişki kuruyor.
Haberde dikkat çeken satırlar şöyle;
"Bu iki dava, Türkiye'nin kendisi uğruna verilen bir mücadeleyi temsil ediliyor. Bu mücadelenin bir tarafı da başta ordu ve yargı olmak üzere, AKP'nin Atatürk zamanında kurulan laik sistemi yıkma amaçları olduğundan şüphe duyan ülkenin eski muhafızları. Geleneksel olarak laikliğin bekçisi olarak görülen ordu, bazı eski mensuplarının gözaltına alınmasına karşın, Ergenekon'la herhangi bir ilişkisi olduğu iddialarını reddediyor. Soruşturmayı eleştirenlerse AKP'nin kapatma davasına misilleme olarak muhaliflerine karşı bir cadı avı başlattığını söylüyor
'Avrupa ABD'yi eğitmeli'
Independent gazetesinin deneyimli Orta Doğu Muhabiri Robert Fisk bugün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'le yaptığı röpörtajı yazmış.
Muallim Fisk'le röportajında Orta Doğu konusunda Amerika Birleşik Devletleri'ni eğitmek Avrupa'nın görevi" diyor.
Muallim, Fisk'in "Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'yi kim öldürdü?" sorusuna cebindeki 100 Suriye lirasını çıkartıp, "Siz bana yanıtı verirseniz cebimdeki bütün parayı alabilirsiniz." cevabını veriyor.
Muallim, İsrail uçaklarının nükleer reaktör olduğu gerekçesiyle vurduğu tesisle ilgili olarak ise, 'Nükleer bir tesis olsaydı vurulduğunda radyasyon açığa çıkardı. Ayrıca niyetimiz gerçekten nükleer silah geliştirmek olsaydı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetçilerinin Viyana'dan kalkıp bu tesise gelmelerine izin vereceğimizi cidden düşünüyor musunuz? diyor.
Çeklerin petrol kaygısı
Daily Telegraph'ta yaralan bir haberdeyse, Rusya'nın, Amerika Birleşik Devletleri'yle füze savunma sistemine ev sahipliği yapmak üzere anlaşma imzalayan Çek Cumhuriyeti'ne petrol sevkiyatını yarı yarıya azalttığı belirtiliyor.
Haberde Çek yetkililerin kesintinin Moskova'nın füze anlaşmasına misillemesi olmasından kaygı duyduğu ifade ediliyor.
Ancak Çek makamlarının açıklama istediği Rus yetkililerin, kesintinin siyasi bir nedeni olmadığını ve tedarikçi ülkelerle yapılan müzakereler nedeniyle yaşandığını söylediği aktarılıyor.
Euro bölgesinde rekor düşüş
Financial Times, para birimi olarak Euro'yu kullanan ülkelerde her ay ölçülen sanayi üretimi seviyelerinde son 16 yılın en keskin düşüşünün yaşandığını yazıyor.
Gazete, bu durumun 15 ülkeli bölgede yaşanan ekonomik yavaşlamaya dair son kanıt olduğunu belirtiyor.
Başta Almanya olmak üzere, kıta Avrupası ülkelerinde imalat sektörünün özellikle artan enerji maliyetlerinden etkilendiği kaydediliyor.
Haberde Mayıs ayında kaydedilen 1,6'lık düşüşün en son 1992'de yaşandığı ifade ediliyor.
Kaynak: BBC