Rusya'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Andrei Kelin Pazartesi günü Sputnik'e Londra'nın dondurulmuş Rus varlıklarına el koymayı planladığını ve şu anda bunun için yasa tasarısı hazırladığını söyledi.
"Londra da dahil olmak üzere hemen hemen tüm Batı ülkelerinde bu tür eylemlerin kesinlikle yasa dışı olduğu ve ilgili yasaların olmadığı konusunda bir kabul olduğu iyi biliniyor dedi
Bu istek, Polonya ve Baltık ülkelerinin bu ayın başlarında AB'ye dondurulmuş Rus varlıklarını Ukrayna'nın yararına kullanması yönünde yaptığı çağrıların ışığında geldi
Örneğin, İsviçre bankası Credit Suisse dün 17,6 milyar İsviçre Frangı (19 milyar doların üzerinde) değerindeki varlıkları dondurduğunu duyurdu. Yine de miktar, İsviçre makamlarının başlangıçta dondurduğunu bildirdiği yaklaşık 7,5 milyar franktan çok daha fazlaydı.
Başka bir kayda göre, Bloomberg 10 Şubat'ta dondurulan Rus varlıklarının yaklaşık %86'sının AB'de bulunamayacağını bildirdi - bu da geri kalanının çalındığını ima ediyor.
Rusya Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, birkaç kez Batı'nın Rus varlıklarına el koyma girişimlerini hırsızlık olarak nitelendirdi.
Hazine Mali Yaptırımlar Uygulama Ofisi (OFSI) , 2022 yıllık incelemesinde , Şubat ve Ekim 2022 arasında Birleşik Krallık'ın Ukrayna'daki savaşa yanıt olarak Rus varlıklarındaki 18,39 milyar sterlini (21 milyar $) dondurduğunu yazdı .
OFSI, "22 Şubat'tan 20 Ekim 2022'ye kadar, Rusya yaptırım rejimi kapsamında belirlenen kişiler tarafından veya onlar adına tutulan toplam 18,39 milyar sterlinlik donmuş fonun OFSI'ye bildirildiği bildirildi."
Geçen yıl Haziran ayında, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Alexander Venediktov, Rus varlıklarının dondurulmasını tarihin en büyük hırsızlıklarından biri olarak değerlendirdi.
Rus yetkili, Batı'nın kararının uluslararası Bretton Woods para yönetimi sisteminin çökmesine yol açabileceği konusunda da uyardı.