"İngiltere sessiz kalarak işkenceye göz yummuştur"

İngiliz yargıçların Guantanamo'da tutulan bir kişinin işkence gördüğü iddialarına ilişkin belgeleri yayınlama talebinden vazgeçirilmesi Avrupa basının gündemine oturdu.

ABD-İngiltere ilişkilerinin "ne derece özel olduğu" konusu ise Guantanamo Üssü'nde tutulan bir zanlının işkence iddialarıyla başlayan tartışma ekseninde yine gündemde.

İddialara kanıt olarak yayınlanması istenen bir belge konusunda İngiltere hükümeti, yargıçlara "ulusal güvenlik ve Washington ile işbirliği" gerekçeleriyle talepten vazgeçme telkini yapmıştı.

Guardian: "Guantanamo'da işkence kanıtları hükümet yetkililerince sümenaltı edildi"

Haber Guardian'ın ilk sayfasında yer alıyor.

Guardian, "İşkence kanıtları hükümet yetkililerince sümenaltı edildi" diyor.

Gazete, iki kıdemli yargıcın, Dışişleri Bakanı'nın Amerika Birleşik Devletleri'nin istihbarat paylaşımı kesme tehdidinde bulunduğu uyarısının ardından, Guantanamo Üssü'nde tutulan Binyam Muhammed'in gördüğü işkenceye ilişkin bilgileri açıklamak konusunda aciz kaldıklarını belirtiyor.

Guardian, davaya bakan yüksek yargıçların, Amerika ile istihbarat işbirliğinin bozulmaması arzusuna bağlanan gizlilik perdesini kınadığına dikkat çekiyor ve şu sözlerine yer veriyor:

"Amerika ile paylaştığımız ortak hukuk ve demokrasi mirasımız göz önüne alındığında, demokratik şekilde seçilmiş bir yönetimin kendi yetkililerin rapor ettiği bilgileri kamuoyuyla paylaşmamaktan nasıl bir çıkarı olabileceğini anlamakta zorlanıyoruz."

Daily Telegraph: Tartışma, ilişkileri zedeleme riski yaratıyor

Daily Telegraph da konu hakkında "İngiltere, Amerika'nın şantajına boyun eğerek, Guantanamo Üssü'nde tutulan bir İngiltere sakininin uğradığı işkencenin ayrıntılarını gizlemekle suçlanıyor." ifadelerini kullanıyor.

Gazeteye göre, "İngiliz Dışişleri'nin, Obama yönetiminin bu konuda daha önce geçerli olan tavrı değiştirmediği açıklamasının ardından tartışma, ilişkileri zedeleme risk yaratıyor."

Independent: "ABD'nin bu taktiklere başvurması insanı afallatıyor"

Independent ise belgelerin yayınının önlenmesinin bir açıklama gerektirdiği görüşünde:

"Hukuk sistemimizi çarpıtma girişimlerini veya açıkça işbirliği yapmama tehditlerini Suudi Arabistan gibi rejimlerden görmeyi bekleriz; ama Amerika Birleşik Devletleri'nin bu taktiklere başvurması insanı afallatıyor. Muhalefet haklı: Dışişleri Bakanı Miliband'in parlamentoya ve halka neden kanıtları göremediğimizi açıklaması gerekiyor..."

Times: İngiltere sessiz kalarak işkenceye göz yummuştur

Times'ta bir makalesi yayımlanan İngiltere'nin eski genelkurmay başkanı Charles Guthrie, yazısında işkenceye başvurulmasına şiddetle karşı çıkıyor:

"İngiltere sessiz kalarak başkalarının işkence yapmasına göz yummuştur. İşbirlikçiliğimizle medeni insanlar olma statümüzü baltalıyoruz. İşkence sadece yasadışı, ahlakdışı, etkisiz, acımasız ve istenen hedeflerin aksini yaratmakla kalmayan bir uygulama, aynı zamanda da aptalca bir siyaset... "

Guardian'da yazan Simon Jenkins ise "bakanların damarında akan zehir" dediği Guantanamo konusunda yönetime açıklık çağrısı yapıyor:

"Brown'un yapması gereken Barack Obama'yı arayıp 'gelin bu işi bitirelim, teröre karşı savaş denilen şu şeyin her karanlık köşesini aydınlığa çıkaracak bir soruşturmayı beraberce başlatalım.' demektir.

Jenkins buna karşılık gerçekte yapılanların bunun aksi yönde olduğunu kabul ediyor. (BBC - TRT)

Avrupa Haberleri

Siyonistler Hollanda'dan Kovuldu!
Hollanda'da Filistin bayrağına saldıran İsrailliler tekme tokat dövüldü
İspanya'dan İşgalci İsrail'e Şok
NATO-Rusya savaşına doğru! Meşru hedef ilan etti!
İşgal destekçisi McDonalds hisselerine "bakteri" darbesi!