Bu pazarlıkta İngiltere'nin BM çatısı altında raporları hazırlama rolünün de kullanıldığını belirten Erçakıca, memorandumun Kıbrıs sorununun çözüm sürecini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti.
Erçakıca, düzenlediği haftalık basın brifinginde, memoranduma tepkilerinin diplomatik yollardan devam ettiğini, bu aşamada görüşmelerin askıya alınması konusunu düşünmediklerini bildirdi.
İngiltere'nin Kıbrıs konusunda sıradan bir ülke olmadığını kaydeden Erçakıca, bu ülkenin üç garantör ülkeden biri olduğuna ve bazı kesimlerce Kıbrıs sorununun ortaya çıkmasının sorumlusu olarak gösterildiğine işaret etti. Erçakıca, İngiltere'nin Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde oynayacağı rolün tek taraflı olamayacağını söyledi.
Erçakıca, İngiltere'nin Kıbrıs'taki üsleri nedeniyle, İngiltere ile Rum yönetimi arasında ''kötü ve çirkin bir pazarlık'' yapıldığını, ''İngiltere'nin BM çatısı altında raporları hazırlama rolünün de bu pazarlıkta kullanıldığını'' vurguladı. ''İngiltere'nin bunu yapmaması gerektiğini'' kaydeden Erçakıca, ''Yaptığı zaman da Kıbrıs sorununda olumlu bir rol oynamış olmuyor, olumsuz bir rol oynamış oluyor. Bunu ilerleyen süreçlerde de göreceğiz'' dedi.
BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi İngiltere, Rusya ve Fransa'nın Kıbrıs konusundaki tutumlarını eleştiren Erçakıca, Kıbrıs sorununu etkileyecek şekilde Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a destek verilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi ve müzakere sürecini etkileyen bu yaklaşımlara, ''züccaciye dükkanına giren fil'' nitelemesi yaptı.
''RUMLARIN TAVRI GÖRÜŞMELERE ZARAR VERİYOR''
Erçakıca, Kıbrıs Rum yönetiminin son haftalardaki tavrının, mutabakat gereği sürdürülen görüşlemelere büyük zarar verdiğini ifade etti.
Rumların 21 Mart ve 23 Mayıs mutabakatlarında sağlanan dengeleri tek taraflı bozmak için uluslararası çabalarda bulunduğunu kaydeden Erçakıca, Rumların ortak mutabakatları by-pass etmeye çalıştığını kaydetti.
Erçakıca, Rumların son çabalarının süreç için tehlikeli olduğunu, varılan mutabakata uymadığını ve ortak mutabakatı aşındırmaya çalıştığını söyledi.
UNFICYP RAPORU, ''İZOLASYON DUYGUSU''
Hasan Erçakıca, Kıbrıs'taki BM Barış Gücünün (UNFICYP) görev süresinin uzatılmasıyla ilgili BM Genel Sekreterinin Güvenlik Konseyine sunduğu raporun 7 Haziranda yayımladığını anımsatarak, 24 Nisan 2004 referandumundan sonra BM Genel Sekreterliği tarafından sunulan tüm raporlarda Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonlara kuvvetli vurgu yapılırken, son raporun 45. paragrafında kullanılan ifadelerde ciddi bir gerileme olduğunu söyledi.
İzolasyonlara ''Kıbrıslı Türkler tarafından hissedilen izolasyon duygusu'' diye atıfta bulunulmasını üzüntüyle karşıladıklarını kaydeden Erçakıca, izolasyon konusundaki ibarenin, geçmiş raporlara kıyasla ciddi bir şekilde sulandırıldığını, bunun da Rum tarafını memnun etme gayretlerinden biri olduğunu belirtti. Erçakıca, bunun da çözüm çabalarına katkı yapmayacağını söyledi.
Erçakıca, BM Genel Sekreter Yardımcısı Lyn Pascoe'nun Kıbrıs'a yapmayı düşündüğü ziyaretle ilgili yeni bir gelişme olmadığını, ziyaretin biraz geri planda kaldığını belirterek, dikkatlerini daha çok, BM Güvenlik Konseyinde ele alınan UNFICYP ile ilgili rapor çalışmalarına verdiklerini söyledi.
''İNGİLTERE NEYİ HEDEFLİYOR?''
Erçakıca, ''İngiltere'nin, Kıbrıs Rum yönetimi ile imzaladığı memorandum ile Kıbrıs'taki iki halk arasına sürekli bir gerginlik yaşanmasını mı hedeflediği'' yönündeki bir soruya karşılık şunları söyledi:
''Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın sözcüsü olarak bu soruya cevap vermek istemem. Siyasi tarihte yaygın bir görüştür; İngiltere'nin böl ve yönet politikası. Onun bir unsuru mu bu son gelişmeler, bu konuda yorum yapmak istemem.''