Washington Post gazetesinde yayınlanan bir makalede, ABD Kongre'sinde Irak"ın bölünmesini savunanların sayısının giderek arttığı belirtilerek "bölünmenin çözüm olmayacağı" vurgulandı.
Irak sorunundan bir çıkış bulmak amacıyla Irak"ın bölünmesi üzerinde duran Kongre üyelerinin sayısının arttığına dikkat çekilirken, "bölünmenin çözüm olmayacağı" savunuldu. Washington Post gazetesinde yayınlanan bir makalede Hindistan ve Pakistan"ın ayrılmasının 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığı anımsatılarak, "Irak"ı bölme planı, ülkeyi tümüyle iç savaşa sürükler" uyarısı yapıldı.
Washington Post gazetesi, Kasım 2003-Aralık 2004 döneminde Irak Geçici Hükümeti"nin ABD nezdindeki temsilcisi olarak görev yapan, Irak Vakfı Genel Müdürü, Rend El Rahim imzalı, Irak"ın bölünmesinin çözüm olmayacağı savunulan bir makale yayınladı. Irak"taki şiddete çözüm bularak ABD"ye ülkeden ayrılmak için bir strateji sağlamak amacıyla ABD Kongresi"nin artan sayıda üyesinin Irak"ın, gevşek bir konfederasyon bünyesinde Kürt, Sünni ve Şii bölgelerine bölünmesi üzerinde durdukları öne sürülen makalede Irak"ın bölünmesinin arzu edilen bir şey olmadığı ve işleyemeyeceği savunuldu.
Irak"ı bölme planının ülkenin tümünü iç savaşa sürükleyeceği, şiddetin çok daha yaygın ve kanlı olacağı uyarısının yapıldığı makalede Hindistan ve Pakistan"ın bölünmesinin 2 milyon kişinin hayatına mal olduğu, 11 milyon kişinin de yerlerinden edindiği anımsatıldı.
Kaşmir örneğinin gösterdiği gibi bölünmenin anlaşmazlıklara son vermeyeceği ifade edilen makalede, Irak"ta Kürt bölgesel yönetimi dışındaki yerel yönetim kurumlarının az gelişmiş ve parçalanmış olduğu, hukuk üstünlüğünü sağlama kabiliyetinin bulunmadığı kaydedildi.
IRAK KOMŞULARI KAYITSIZ KALMAYACAK
Irak"ın komşularının ülkeli bölme çabalarının yaratacağı türbülansa kayıtsız kalmayacağı uyarısının da yapıldığı makalede komşuların bazılarının şimdiden ülkenin içişlerine karıştığı öne sürüldü. Makalede şöyle denildi:
"Eğer Irak bölünürse İran, Türkiye, Suriye ve Suudi Arabistan, Türkiye, Kürdistan veya Kuzey Irak"ta yapabileceği gibi, ya askeri ve doğrudan müdahale edecek yada Irak gruplarına destek artıracak veya ikisini yapacak. İran"a gelince, güçlendirilmiş askeri olmayan bir varlık veya İran yanlısı gruplara artırılmış bir destek olabilir ve mümkündür. Böylece Irak, sadece Irak"ın değil, aynı zamanda tüm Ortadoğu"nun kontrolü için verilecek ilan edilmemiş bir savaşın alanı haline gelir."
Makalede, Irak"ta toprak, kaynaklar ve güç için verilecek şiddetli yarışın büyük bir olasılıkla, ülkenin batısında ve ortasının bazı bölgelerinde terörün beslenebileceği Taliban türü radikal Sünni bir rejim, güneyde ise, İran"ın iradesine boyun eğen köktendinci bir şii rejim ile sonuçlanacağı, tüm bölgenin istikrarsızlaştırılacağı savunuldu.