Çatışmalar nedeniyle Basra'nın yanısıra Kut ve Nasiriye gibi kentlerde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bölgede üsleri bulunan İngiliz Ordusu ise çatışmalara şu aşamada müdahale etmiyor. İngilizler, 16 Aralık'ta güvenliği sağlama görevini Iraklılara devrederek üslerine çekilmişti.
İşgalci Amerikan güçleri, operasyonda, ateşkese uyan Sadr yanlılarının değil; İran'la bağlantılı özel grupların hedef alındığını savunuyor. Mukteda Sadr, Ağustos ayında ABD ve Irak güçleriyle vardığı ateşkes anlaşmasına büyük ölçüde uymuştu.
Başkent Bağdat'ta ise Mukteda Sadr'ın takipçileri sivil itaatsizlik çağrısı yaptı. Şii bölgelerinden ABD tarafından korunan Yeşil Bölge'ye roket saldırıları düzenlendi. Sadr semtinde Mehdi Ordusu ile Yüksek İslami Irak Konseyi'ne bağlı Bedr Tugayları arasında çatışma çıktı. Sadr'ın Necef'teki komuta merkezinden Mehdi Ordusu komutanlarına gönderilen mesajda ise işgalcilerle çatışmaya hazır olmaları istendi. Güneydeki Kut kentinde bazı semtler Sadr yanlıları tarafından kontrol altına alındı.
Başbakan Maliki, dün ülkenin ikinci büyük kenti Basra'ya gelmiş ve hükümetin petrol bakımından zengin kenti yeninden kontrol altına alacağını söylemişti. Irak'ın Körfez'e açılan kapısı Basra'da Mukteda Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu'nun etkin olması hükümeti rahatsız ediyordu.
ajanslar