Irak Kendi Halkına Kapıyı Kapıyor

Irak'ta evlerinden ayrılmak zorunda kalan yüz binlerce kişi ülkenin diğer kesimlerine sığınmakta giderek daha fazla zorlanıyor.

BM Mülteci Örgütü'nün Irak'a Destek Birimi Başkanı Andrew Harper, çok sayıda kaynak eksikliği yüzünden mültecileri geri çevirdiğini söyledi.

BBC'ye konuşan Harper, Irak'ı 'her an patlamak üzere olan bir düdüklü tencere'ye benzetti.

2 milyon 200 bin Iraklı evlerini geride bırakarak başka ülkelere sığınmış durumda.

Irak içinde kalan mültecilerin sayısı da yine 2,2 milyonu buluyor.

Bunlara her ay yaklaşık 100 bin kişinin eklendiği sanılıyor.

Mülteci akınıyla başedemeyen komşu ülkeler Suriye ve Ürdün'ün sınırlarını hemen hemen kapatmış olduğu bir ortamda bu kişiler kendilerine Irak içinde yer aramak zorunda kalıyor.

BM yetkilisi Andrew Harper, 18 vilayetten 10-11'inin sınırlarını yeni gelen mültecilere kapadığını ya da mülteci girişine sınırlamalar getirdiğini söylüyor.

Harper bazı vilayetlerde mülteci konumundaki kişilere yiyecek verilmediğini, eğitimden mahrum bırakıldıklarını ve böylece başka bir vilayete gitmeye zorlandıklarını belirtiyor.

BM yetkilisi, konunun Bağdat'taki hükümet ile görüşüldüğünü; valiliklere başka kentlerden kaçan halkın geri çevrilmemesinin telkin edildiği yanıtının verildiğini de ekledi.

Harper'a göre Irak'taki iç ve dış göç BM mülteciler örgütü ve uluslararası toplumun çözüm bulmasını bekleyen en ciddi sorun.

bbc

Irak Haberleri

Irak'taki gruplar Eilat'ı hedef aldı
Irak Direnişinden Yeni Operasyonlar!
Irak direnişinden işgal altındaki topraklara İHA Operasyonu!
Irak İslami Direnişi Operasyonları Sürdürüyor!
Irak'taki gruplar Ürdün Vadisi ve Golan'daki işgal noktalarını hedef aldı