Sünnilerin boykot ettiği oylamaya meclisteki 275 milletvekilinden 138'i katıldı. Oylamaya katılan vekillerin tamamı yasa lehine oy kullanırken, yasa 18 aydan önce uygulanmayacak.
Bugünkü 18 vilayetin sınır ve yetkilerini tamamen değiştirecek olan yasa tasarısı, eyaletlerin birleşip daha geniş federal bölgeler oluşturmalarına ise izin veriyor. Sünniler ise bu eyaletlerin idari ve siyasi yapılarının değişecek olmasından endişeleniyor. Sünni Araplar, yasanın kendilerini ülkenin zengin petrol kaynaklarından mahrum bırakmasından ve büyük kısmı ülkenin batısında bulunan, petrolden yoksun, tarıma elverişsiz bölgelerinin ayrılmasından endişeli.
Oylamada meclisteki en büyük Sünni grup olan Irak Uzlaşma Cephesi boykot ederken Şiilerden de Mukteda El Sadr'a bağlı grup yasaya karşı çıktı.
Iraklı siyasi liderler daha önce federalizme yönelik yeni yasanın 18 ay uygulanmayacağı üzerinde anlaşmaya varmışlar; ancak Şiilerin önerdiği bu yasaya bazı Sünni Araplar ülkeyi parçalayacağı gerekçesiyle karşı çıkmışlardı.
Irak'ta Şiilerin elinde petrol bakımından zengin olan 9 bölge bulunuyor. Kuzeyde petrol açısından zengin bölgelerde yoğun olan Kürtler de 1991'den beri federalizme destek veriyorlar.