'Irak stratejisi derhal değişmeli'

Irak Çalışma Grubu, raporunu hazırladı ve Bush yönetimine, "Irak stratejisini derhal değiştirmesi" çağrısında bulundu.

Çalışma Grubu'nun eş başkanlarından, eski Dışişleri Bakanı James Baker, Irak'taki sorunun çözümü için sihirli bir formül olmadığını vurgularken, izlenmesi gereken yöntemin askeri stratejiden daha kapsamlı olması ve Irak'ta kaostan kaçınılmasından çıkarı olan bütün hükümetlerle temas kurulması gerektiğini söyledi. Buna Irak'ın bütün komşuları, yani Suriye ve İran da dahil.

Ancak Beyaz Saray yönetimi düne kadar İran ve Suriye'yle görüşme önerilerine hep soğuk bakiyordu. Bu tutumunu değiştirip değiştirmeyeceği henüz net değil.

Irak Çalışma Grubu'nun raporu, büyük sürprizler ve acele çözümler öngörmüyor. 142 sayfalık raporda 79 tavsiye var.

Bu önerilerden 'Amerikan güçleri Irak'taki görevlerini, Irak askerlerini eğitime yönlendirmelidir. Irak hükümeti, ulusal uzlaşmayı sağlamak için kararlı bir şekilde hareket etmelidir. Ayrıca bölgede yeni ve güçlü bir diplomatik çaba süreci başlatılmalıdır' maddeleri öne çıkıyor.

Rapor, Amerikan güçlerinin çekilmesi konusunda katı bir takvim öngörmüyor, ancak savaşçı birliklerin 2008'in başlarında Irak'tan çekilmeye başlaması gerektiğini savunuyor.

Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, 'tavsiyelerin Irak'ın güvenliğinin Irak güçlerine devredilmesini isteyen hükümetin görüşüyle örtüştüğünü' söyledi.

İran henüz rapora ilişkin bir değerlendirme yapmadı. Suriye ise raporu memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Kürt milliyetçiliğinin önünü kesmeye çalışıyor

Irak Çalışma Grubu raporu, Irak'ın bir diğer komşusu Türkiye'ye ilişkin değerlendirmeler de içeriyor.

Irak Çalışma Grubu raporunda, Türkiye'nin Irak politikası 'kendi iç istikrarına tehdit olarak gördüğü Kürt milliyetçiliğinin önünü kesmeye çalışıyor' ifadesiyle özetleniyor.

Rapor, Türkiye'nin Irak'taki Türkmen azınlığı desteklediğine ve nüfuzunu Kerkük'ün Irak Kürdistanı'na dahil edilmesini engellemek amacıyla kullandığına işaret ederken, Türk şirketlerinin Kuzey Irak'ta yatırımlar yaptıkları, Türk ve Kürt liderlerin de siyaset, güvenlik ve ekonomi konularında yapıcı temas arayışında olduğunu kaydediyor.

Rapor 'Türkiye'nin Kuzey Irak'ta konuşlanmış olan ve binlerce Türk'ü öldüren PKK"nın operasyonlarından derin kaygı duyduğu' saptamasına yer verirken, Washington'un PKK'ya yönelik daha katı bir tutum izlememesinin Türkiye'de yarattığı rahatsızlığı da kayda geçiriyor.

Irak'ta güvenlik ve istikrarın daha da kötüleşmesi ihtimali durumunda, bunun muhtemel bir bölgesel savaşı alevlendirebileceğine işaret eden Irak Çalışma Grubu "Türkiye Kürdistan'ın bağımsızlık ilan etmesini engellemek için Kuzey Irak'a, İran da güney bölgelerinde istikrarı sağlamak ve belki de petrol alanlarının kontrolünü elde edebilmek için bu ülkeye asker gönderebilir'' diyor.

Raporun bir başka bölümünde ise, Türkiye'nin önemli bir Sünni Müslüman ülke olarak Irak'taki uzlaşma sürecine katkıda bulunabileceğine işaret edilirken, 'Türkiye'nin Irak'ın bütünlüğünü koruması ve ülkenin PKK için bir barınak olmasının önlenmesindeki çıkarı dikkate alındığında, Ankara'nın çabalarının bilhassa yardımcı olabileceğinin' altı çiziliyor.

BBC

Irak Haberleri

Irak'taki gruplar Eilat'ı hedef aldı
Irak Direnişinden Yeni Operasyonlar!
Irak direnişinden işgal altındaki topraklara İHA Operasyonu!
Irak İslami Direnişi Operasyonları Sürdürüyor!
Irak'taki gruplar Ürdün Vadisi ve Golan'daki işgal noktalarını hedef aldı