Irak işgalden bu yana en kanlı dönemlerden birini yaşıyor
Hoşyar Zebari, Irak'a komşu ülkelerin dışişleri bakanları ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve G-8 ülkelerinin katılacağı toplantının 3-4 mayısta Mısır'da yapılacağını açıklamıştı.
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Irak'a komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısı için mart ayında yapılan uzmanlar toplantısında mekan konusunda çeşitli öneriler ortaya atıldığını anımsattı.
Toplantı yeri için Kahire ve İstanbul'un önerildiğini ifade eden Mutteki, İran ve Suriye'nin de aralarında olduğu bazı ülkelerin toplantının İstanbul'da yapılmasını kabul ettiğini, ancak bunun kesinleşmediğini ifade etti.
Bu konuda bazı komşu ülkelerle görüşmeleri olduğunu belirten Mutteki, Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin de toplantı konusunu görüşmek üzere perşembe veya cuma günü Tahran'a geleceğini bildirdi.
Mutteki, toplantıya katılıp katılmayacaklarına ilişkin kesin tutumlarını görüşmeden sonra açıklayacaklarını belirtti.
Toplantının Bağdat'ta yapılmasında ısrar eden Tahran yönetimi, Erbil'de ABD güçlerince tutuklanan 5 "diplomatın" serbest bırakılmaması durumunda toplantıya katılmayacağı sinyalini vermişti.
İran yönetiminin, toplantıyı "boykot" edebileceğini işaret etmesi, Saddam yönetiminin devrilmesinden sonra iki ülke arasında yaşanan iyi ilişkilerin bozulmaya başladığı şeklinde değerlendirilmişti.
Irak'ta diğer gelişmeler
Avustralya Savunma Bakanı Brendan Nelson, bugün gizlice geldiği Irak'ta, ABD'nin ''koalisyon gücünde'' yer alan 1400 Avustralya askerini ziyaret edecek.
Güvenlik gereği seyahati saklanan Bakan Nelson, ilk önce Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşecek.
Diğer taraftan Irak'ta dün gece meydana gelen patlamada, Polonya askeri hayatını kaybetti.
Polonya Savunma Bakanlığı sözcüsüne göre, Divaniye şehrinde askerler devriye gezerken bomba patladı. Patlamada 4 Leh askeri de yaralandı.
Polonya'nın Irak'ta 900 askeri bulunuyor. Irak'ta savaşın başından bu yana 25 Leh asker ve gazetecisi öldü.
BBC