Dinçer GÖKÇE'nin haberi
Royal Dutch Shell ve BP gibi büyük isimlerin de aralarında bulunduğu şirketler son başvurma tarihi öncesinde Irak Petrol Bakanlığı’na başvurdu. Başvuruları toplayan Bakanlık Mart ayında hangi şirketlerin ihalelere girmek için lisans aldığını açıklayacak.
Irak’ta 115 milyar varillik kesinleştirilmiş petrol rezervi bulunuyor. Bu alanda Irak’ı sadece İran ve Suudi Arabistan geçiyor.
Bakanlık, Kuzey Irak’la petrol anlaşması yapan şirketlere büyük bir ihtimalle lisans vermeyecek. Zaten bu şirketlerden sadece Hindistan’ın Reliance şirketi lisans için başvuruda bulundu.
Şirketlere lisans verildikten sonra Irak Nisan ayında ihaleye açılacak petrol havzalarının listesini duyuracak. İhaleler açıklandıktan sonra şirketler Temmuz ayına kadar tekliflerini Irak hükümetine sunacaklar. Eylül ayına kadar hükümet ile şirketler arasında görüşmeler sürecek ve 2009 yılının ilk günlerinde ihaleyi kazanan şirketler açıklanacak.
Irak petrollerinin değerlendirilmesi için BP, ConocoPhillips, ONGC, Royal Dutch Shell , Repsol, Exxon, Reliance, Statoil Hydro ve Total şirketi yarışacak.
Öte yandan İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesi, Irak savaşı sonucunda ortaya çıkan petrol karının büyük bölümünün Batılı dev şirketlerin kasalarına akacağını ve bundan aslan payını da ABD ve İngiltere'nin alacağını yazmıştı.
Independent, Batılı petrol devlerinin Irak'a girmesini sağlayacak yasanın birkaç güne kadar Irak parlamentosunda görüşüleceğini hatırlattı.
Taslağın hazırlanması sırasında ABD yönetiminin müdahil olduğunu yazan gazete, muhabirlerinin bu yasa taslağını ele geçirip incelediğini açıkladı.
Yasanın BP, Shell ve Exxon gibi petrol devlerine 30 yıllık sözleşmeyle Irak'a girme şansı vereceğini, bunun da Irak petrollerinin 1972 yılında millileştirilmesinden sonra yabancılara ilk kez bu imkanın sağlanması anlamına geldiğini hatırlatan Independent, "Bu durum Irak'a yapılan müdahalenin tek amacının ülkenin petrol kaynaklarını ele geçirmek olduğunu savunanların elini de güçlendirecek" diye yazdı.
Rotahaber