Irak’ta ABD’nin 2003 yılında gerçekleştirdiği operasyonun ardından yaşanan şiddet ortamında ülkede görev yapan tüm gazetecilerin yüzde 5’inin öldürüldüğü öne sürüldü.
Irak’ta yayınlanan Al Hayat gazetesine konuşan Irak Gazeteciler Birliği başkanı Şahab El Tamimi ülkede basın kuruluşlarında çalışan ve kurumlarına kayıtlı olan 230 kişinin öldürüldüğünü söyledi.
Irak Gazeteciler Birliğine 5 bin kadar gazetecinin kayıtlı olduğunu ifade eden El Tamimi, 230 gazetecinin ülkedeki gazetecilerin yüzde 5’ini oluşturduğunu söyledi.
Tamimi’nin ayrıca Birliğe kayıtlı olan gazetecilerin birçoğunun da mesleğini yapmadığını söyledi.
Irak’ta artan şiddet ortamında en çok hedeflenen meslek grupları arasında gazeteciler yer alıyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün verilerine göre Irak’ta bugüne kadar 197 gazeteci öldürüldü. Halen 13 gazeteci kaçırılmış ve 2 gazeteci de kayıp durumda.
RSF’nin verilerinin içinde yabancı gazetecilerin de bulunduğu göz önüne alındığında El Tamimi’nin öne sürdüğü rakamlar ülkedeki gazeteci kıyımının çok daha yüksek boyutlarda olduğunu gösteriyor.
Irak operasyonun gerçekleştiği 2003 yılında ülkedeki gazeteci ağı çok yaygındı. 2003 yılının ikinci yarısında ülkede yaklaşık 600 gazeteci Batılı medya kuruluşları için çalışıyordu. Bugün gelinen noktada Irak’ta Batılı kuruluşlar için çalışan gazeteci sayısı 20 ila 30 arasında tahmin ediliyor.
Batılı medya kuruluşları da ülkedeki durumun ABD ordusunun açıklamalarıyla Batı dünyasına yansıtılması konusunda şikayetçi. Ancak medya kuruluşları ne kadar yüksek ücretler verseler de Irak’ta çalışacak gazeteci bulamıyor.
Gazetecileri Koruma Komitesinin verilerine göre ülkede 84 gazeteci militanlar tarafından öldürüldü. 15 gazeteci de ABD ordusunun ateşi sonucunda hayatını kaybetti. Komite öldürülen diğer gazeteciler için ise herhangi bir veri sunmuyor.
Komitenin verilerine göre Irak, gazeteciler için gelmiş geçmiş en tehlikeli böyle. Keza 20’inci yüzyılın en kanlı çatışmalarında dahi bu kadar çok gazeteci öldürülmedi.
A.N.F.