Irak'ta Hükümet Krizi

Şiddetin gündemi belirlediği Irak’ta hükümet krizi büyüyor.

Sünnilerin ardından İyad Allavi’ye bağlı bakanlar da hükümetten ayrılmaya hazırlanıyor. Yaklaşık bir yıl önce kurulan ulusal birlik hükümeti dağılıyor.

Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısı 162 bin ile savaşın başlamasından bu yana en yüksek düzeye ulaşırken, güvenlik ve istikrarı sağlamak mümkün olmuyor.

Irak’ın komşuları ile Birleşmiş Milletler, Arap Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya’nın temsilcileri, Irak’ın güvenliği için Suriye’nin başkenti Şam’da toplandı ama bu konferanstan çözüme yönelik bir karar çıkması olası görülmüyor.

Üstelik Irak politik bir krize doğru sürükleniyor. Başbakan Maliki kabinesinden geçen hafta altı Sünni bakan ayrıldı, bu hafta da eski Başbakanlardan İyad Allawi çevresinden 4 bakan bu yönde tehditkar bir açıklama yaptı.

Kabine boykotunun nedeni Başbakan Maliki’nin Sünnilerin talep ettiği gibi bir ulusal barış hükümeti oluşturmakta direnmesi.

Maliki hükümetine destek azalsa da Amerikalıların başı çektiği işgal koalisyonunun Bağdat için şimdiki hükümetten başka alternatifi yok gibi görünüyor.

MALİKİ’YE DESTEK ERİYOR

Irak hükümeti gittikçe daha derin bir krizle karşı karşıya. El Maliki bakanlarını kaybediyor. Masada kalan tek Sünni Iraklı var.

Ama Başbakan El Maliki’nin tek sorunu Sünni politikacılarla değil. Kendi partisi içinde de gittikçe destek yitiriyor.

Geçen Haziran ayında da Şii lider El Sadr’a yakın olan bakanlar, istifalarını açıklamışlardı.

Başbakan Maliki ulusal birlik hükümeti kuracağı, rakip etnik ve dini gruplarla ve partileri biraraya getireceği sözü ile iktidara gelmişti ama bu sözden geriye fazla bir şey kalmadı.

AKILLICA ZAMANLAMA

Muhaliflerin, kabinedeki bakanları çekmek için akıllıca bir zamanlama yaptıkları kesin.

ABD Başkanı Bush ve Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Petraeus, kamuoyuna Irak’taki gelişmelerle ilgili bilgi verecekler ve politikalarına destek almak için başarı haberlerine ihtiyaçları var.

Bunun farkında olan Irak Başbakanı da şimdi diyalog arıyor. El Maliki önümüzdeki günlerde politik partilerin liderleri ile biraraya geleceğini ve krizin aşılmasının yollarını arayacağını açıkladı.

SEÇİM SÖYLENTİSİ

Aynı zamanda seçimlere gidilebileceği söylentileri dolaşıyor. Sünni kökenli Irak İslam Partisi’nin sözcüsü Ferid Sabri, seçimlerin çözüm olabileceği görüşünde:

Sabri şöyle konuşuyor: “Yeni bir seçim olacaksa, bunun Birleşmiş milletler gözetiminde yapılması doğru olur. Seçimlerin açık ve her türlü yolsuzluktan uzak olması gerek. Aksi takdirde Irak’ta güvenliği sağlamak mümkün değil. Milisler kontrolü elinde tutuyor. Birleşmiş Milletler denetiminde tarafsız seçimler yapılmadıkça tünelin ucunda ışık göremiyorum.”

ABD’DEN BM’YE DESTEK

Bu arada ABD’nin de BM'nin Irak'taki rolünün artırılması talebine destek verdiği anlaşılıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, “Irak'ta demokrasinin başarısına yardım için kolları sıvamaya hazır olan herkesten gelecek yardımı memnuniyetle karşılarız" dedi.

Sözcü, Amerikan yönetiminin Iraklılara yardım için BM'yi teşvik ettiğini vurguladı.

Aslında Başbakan Maliki, hiçbir şey olmamış gibi hükümet etmeye devam edebilir.

Ama Sünnilerin desteğini kaybetmek gittikçe daha riskli bir hale geliyor.

Saddam Hüseyin’in iktidardan düşürülmesinden sonra eski Sünni tabakanın ayrıcılığı kalmadı.

Şimdi, politik olarak da devre dışı kalırlarsa Irak’ın dağılma süreci hızlanacaktır.

Dünya Bülteni

Irak Haberleri

Irak'taki gruplar Eilat'ı hedef aldı
Irak Direnişinden Yeni Operasyonlar!
Irak direnişinden işgal altındaki topraklara İHA Operasyonu!
Irak İslami Direnişi Operasyonları Sürdürüyor!
Irak'taki gruplar Ürdün Vadisi ve Golan'daki işgal noktalarını hedef aldı