Irak'ta Maliki ittifakı önde

İşgal altındaki Irak'ta yapılan ikinci genel seçimde Başbakan Nuri el Maliki liderliğindeki ittifak, yüzde 40 ile önde gidiyor

Irak'ta genel seçimlerin resmi olmayan ilk sayım sonuçlarına göre, Başbakan Nuri El Maliki'nin liderliğindeki ittifak yüzde 40'la önde gidiyor.

Resmi olmayan ilk sayım sonuçlarına göre, şu ana kadar açılan sandıklardan çıkan oyların yüzde 40'ını Başbakan Nuri El Maliki'nin başkanlığındaki Hukuk Devleti, yüzde 25'ini eski Başbakan İyad Allavi başkanlığındaki Irakiye Koalisyonu, yüzde 18'ini Şii Irak Milli İttifakı, yüzde 7'sini Sünni Irak Uzlaşma Cephesi ve yüzde 4'ünü de İçişleri Bakanı Cevad El Bolani'nin başkanı olduğu Irak Birliği'nin aldığı kaydedildi.

Seçimlerde, kuzeydeki Erbil kentinde resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Kürdistan İttifak listesinin önde olduğu bildiriliyor.

Erbil vilayetinde ikinci sırada, reform yanlısı Değişim bloğu yer alıyor. İlk sonuçların alınmasının ardından, Erbil'de halk, arabalarıyla kornalar çalarak sokaklara döküldü.

Kentte, uzun zamandan beri yasak olmasına rağmen havaya ateş açıldı. Yerel televizyonlar, sürekli vatandaşları ikaz ederek, sevinç gösterileri için havaya ateş açmamaları uyarısında bulundu.

Süleymaniye'den gelen ilk gayrıresmi sonuçlara göre de Değişim listesinin Süleymaniye merkezinde, Süleymaniye vilayetinde de Kürdistan İttifak listesinin önde olduğu belirtiliyor.

Kesin seçim sonuçlarının açıklanmasının birkaç hafta sürmesi bekleniyor.

Irak'ın genelinde bu sabah yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan ve halkın büyük ilgi gösterdiği seçimlerde, oy verme işlemi ülkenin 18 vilayetinde TSİ 16.00'da sona erdikten sonra sandıklar açılmaya başlandı.

Ülkede bulunan 19 milyon seçmenin büyük bölümünün, 51 bin seçim merkezinde oy kullandığı bildirildi.

Irak parlamentosundaki 325 sandalye için 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiden 6 bin 200 aday yarıştı.

Irak genel seçimlerinin şeffaf bir ortamda gerçekleşmesi için Irak devletinin daveti üzerine yüzden fazla ülkeden ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı ve çok sayıda uluslararası kuruluştan 500'den fazla gözlemci seçimleri izledi.

Türkiye'den de 46 gözlemcinin katıldığı bildirildi. Bu arada, Iraklı yetkililer sandıkların ve oy sayımının güvenliği için alınan güvenlik önlemlerinin bir süre daha devam edeceğini açıkladı.

38 ÖLÜ, 110 YARALI

Irak'ta seçim gününde meydana gelen şiddet olaylarında toplam 38 kişinin öldüğü, 110 kişinin yaralandığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, Bağdat'ta Katyuşa roketleri ve havan topuyla düzenlenen saldırılar sonucu 30 kişinin öldüğünü belirtti.

Diğer 8 kişinin de Bağdat ve civarında düzenlenen çeşitli bombalı saldırılar sonucu öldüğü kaydedildi.

Ülke çapında yaralı sayısının ise 110 olduğu, bu yaralılardan 13'ünün Bağdat'ın güneyindeki İskenderiye'de bulunan bir seçim bürosuna düzenlenen havan topu saldırısının kurbanları oldukları belirtildi.

Bağdat güvenlik planı sözcüsü Tümgeneral Kasım Ata da bugün düzenlenen saldırılarda 17 ses bombası kullanıldığını, olası 4 saldırıyı önlediklerini ve saldırı düzenlemek isteyen 5 kişiyi de yakaladıklarını bildirdi.

SADR'DAN ÇAĞRI

Iraklı radikal Şii lideri Mukteda el Sadr, İran'ın başkenti Tahran'da yaptığı basın toplantısında, taraftarlarını seçime katılmaya ve oy vermeye çağırdı.

Sadr'ın basın toplantısı İran'ın Arapça El Alem televizyonundan yayımlandı. İran'ın Kum kentinde yaşadığı belirtilen Sadr, son iki yıl içinde ilk kez basının önüne çıktı.

SEÇİME KATILAN BELLİ BAŞLI İTTİFAKLAR

Irak'ta yarın yapılacak genel seçimlere birçok ittifak katılıyor. Seçime katılacak belli başlı ittifaklar şunlar:

HUKUK DEVLETİ: Başbakan Nuri El Maliki, kendi partisi Dava ile aralarında bazı Sünni aşiret liderlerinin, Şii Kürtlerin, Hristiyanların ve bağımsızların bulunduğu geniş tabanlı bir ittifak oluşturdu. Dava partisinin kökeni Şii olsa da ittifak mezhepçi olmayan bir platformda seçime katılıyor. İttifakın güvenliğin artmasından fayda sağlama umutları, Bağdat'taki hükümet hedeflerine yapılan bir dizi büyük saldırıyla yara aldı. Bunun yanı sıra ittifak liderlerinin Saddam Hüseyin'in Baas partisi yanlılarının seçime girmesini yasaklama girişimleri de ittifaka zarar verdi. İttifak geçen yıl ocak ayında yapılan yerel seçimlerin birincisiydi.

IRAK MİLLİ İTTİFAKI: Daha ziyade Şiilerden oluşan ittifak (IMİ), ülkenin en büyük Şii partisi Irak İslam Yüksek Konseyi (IİYK), Amerikan karşıtı Şii lider Mukteda Sadr, Basra merkezli Fadhila, 2003 işgali öncesinde Washington'ın gözdesi Ahmed Çelebi ile birkaç Sünni lideri bir araya getiriyor. İttifak, Şii oyları açısından Maliki'nin ittifakının baş rakibi durumunda. IİYK ile Sadrcılar, bu seçimde geçen sene Maliki'ye kaptırdıkları oyların bir kısmını geri almayı umuyorlar. Irak Milli İttifakı ile Maliki'nin ittifakının, seçimde her ikisi de tek başına hükümet olacak kadar oy kazanamazsa, koalisyon kurabilecekleri belirtiliyor.

KÜRTLER: Kürt ittifakı Mesud Barzani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) ile Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'den (IKYP) oluşuyor. Bu iki partinin kuzey Irak'taki etkisi, reform yanlısı Değişim bloğu tarafından kısmen zayıflatıldı. Geçen sene Kürt parlamentosu seçimlerinde başarı gösteren blok Marttaki seçimlere tek başına girecek.

IRAKİYE: Sünni Arap Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi, laik Şii eski Başbakan İyad Allavi ve Sünni Salih El Mutlak'ın oluşturduğu grup, seçimde milliyetçi bir temelde yarışacak. Ancak ittifakın planları, El Mutlak ve diğer bazı Irakiye adaylarının Baas partisiyle bağlantıları olduğu gerekçesiyle yasaklanması girişimleri yüzünden zora girdi. Allavi'nin listesinin seçimde iyi sonuç alması bekleniyor. Bazı adayların yasaklanmasına ise Şiilerin Sünnileri iktidardan uzak tutma girişimi olarak bakılıyor.

IRAK BİRLİĞİ: Bu laik ittifakın başını, Şii İçişleri Bakanı Cevad El Bolani, Anbar vilayetinden Sünni aşiret lideri Ahmed Ebu Rişa ve Ahmed Abdül Gaffur El Samaray çekiyor. Irakiye gibi Irak Birliği de Baas partisiyle bağlantıları olduğu iddiasıyla getirilen yasaklamalardan çok etkilendi. AŞİRET LİDERLERİ: Aşiret liderleri seçimlerde önemli rol oynayacak. Belli başlı partiler aşiret liderlerini yanlarına çekmeye çalışıyorlar. Aşiret önde gelenleri politikaya dal budak salmayı isteseler de birleşik bir cephe halinde hareket etmiyor, mevcut ittifaklara katılmakla yetiniyorlar.

IRAK UZLAŞMA CEPHESİ: Bir zamanlar ülkenin en büyük Sünni ittifakı olduğu halde, Irak Uzlaşma Cephesi'nden 2005 seçimlerinden sonra kaçışlar oldu. Cephe halihazırda Irak İslam Partisi ve bazı aşiret liderlerinden oluşuyor. Meclis Başkanı İyad El Samaray'ın içinde bulunduğu grubun, Sünni seçmenler arasındaki bölünme yüzünden geçen seçimlerdeki kadar sandalye kazanması pek mümkün görünmüyor.



Irak Haberleri

Irak'taki gruplar Eilat'ı hedef aldı
Irak Direnişinden Yeni Operasyonlar!
Irak direnişinden işgal altındaki topraklara İHA Operasyonu!
Irak İslami Direnişi Operasyonları Sürdürüyor!
Irak'taki gruplar Ürdün Vadisi ve Golan'daki işgal noktalarını hedef aldı