Bu yöndeki açıklama Irak'ın Şii Arap başbakanı Nuri El Maliki ve Kürt cumhurbaşkanı Celal Talabani'den geldi.
İttifakta, Şii Araplar ve Kürtlerin en önemli ikişer siyasi partisi yer alıyor.
Nuri el-Maliki, imzaladıkları ittifak anlaşmasının, hükümetin çalışmalarını aksatan siyasi tıkanıklığa son verme yönündeki ilk adım olduğunu söyledi.
Şii Araplar ve Kürtler, oluşturdukları ittifakın 275 üyeli mecliste çoğunluğa sahip olacağını, böylece uzun süredir geciken yasa tasarılarının mecliste onaylanmasını sağlayacaklarını söylüyor.
İttifak anlaşmasına, Talabani ve el Maliki'nin yanı sıra Kürdistan Özerk Yönetimi lideri Mesud Barzani ve Şii Başkan Yardımcısı Adil Abdülmehdi de imza attı.
İki lider de, cumhurbaşkanı ve başbakanın ittifakı duyurduğu açıklama sırasında salonda hazır bulundular.
Celal Talabani, Sünni Arapların ittifaka katılmayı kabul etmediklerini açıkladı.
Talabani, kendilerine katılmaları için Sünni Arapların Irak İslam Partisi'ne kapıyı açık bıraktıklarını da sözlerine ekledi.
Irak İslam Partisi'nin lideri, Talabani'nin yardımcılarından Tarık el-Haşimi.
Hükümette neredeyse hiç Sünni Arap bakan bulunmuyor.
BBC Orta Doğu muhabiri Roger Hardy ittifak açıklamasını 'şaşırtıcı' bulduğunu söyledi.
Hardy, Irak hükümetinin günlerdir ülkenin önde gelen liderlerini bir araya getirmekte zorlanmasına ve bu çabaların sonuç vermemesine dikkat çekiyor.
Hardy'e göre bu nedenle Irak hükümeti, çöküşün eşiğinde olduğu gibi bir izlenim vermemek için bir şeyler yapma ihtiyacı hissetti ve ittifak üzerinde anlaşma sağlandı.
Irak'ın tecrübeli Kürt siyasetçilerinden Mahmud Osman BBC'ye yaptığı açıklamada, yeni ittifakın önce Sünni Araplardan boşalan bakanlıklara atamalar yapmaya çalışacağını söyledi.
Mahmud Osman ülkede hala bir liderler zirvesi toplanması için çabaların süreceğini fakat Sünnileri sürece dahil etmenin zor olacağını belirtti.
Osman'a göre sorunun çözümü için Irak'ın komşularının yardımına ihtiyaç var
BBC