İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi, ülkesiyle 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde, ülkenin en üst makamındaki "Dini liderin beklentilerini karşılamadığı takdirde 30 Haziran'da imzalanacak nihai anlaşma süresinin uzatılabileceğini" söyledi.
İran devlet televizyonuna konuşan Arakçi, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerdeki, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in beklentilerini karşılamadığı takdirde 30 Haziran'da imzalanacak nihai anlaşmanın süresinin uzatılabileceğini bildirdi.
Arakçi, ülkesiyle 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde belirlenen 3 aydan önce anlaşmaya varmak için çaba gösterdiklerini, ancak Hamaney'in nükleer müzakereler ve Lozan Bildirisi'ne ilişkin dünkü açıklamalarının kendileri için çok faydalı olacağını belirtti.
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney dün, Hazreti Muhammed'in kızı Hazreti Fatıma'nın doğum yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen törende konuşan Hamaney, "Nükleerle ilgili tutum sergilemeyi gerektiren bir şey söz konusu değil. Niçin falan kişi (Hamaney), nükleerle (anlaşma) ilgili bir şey söylemedi diye soruyorlar. Konuyu değerlendirecek ortada bir şey yok. Yetkililer "Henüz ortada bir şeyin olmadığını" söylüyorlar. Ne destekliyorum, ne de karşıyım" ifadelerini kullanmıştı.
Anlaşmaya destek ve muhalefet konularında acele edilmemesi gerektiğini dile getiren Hamaney, yetkililerin bu konuda muhalifleri uyarması gerektiğine vurgu yapmıştı.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise aynı gün yaptığı açıklamada "Uygulamaya gireceği ilk günden itibaren İran'a uygulanan tüm ambargoların ivedilikle kaldırılmasını içermeyen hiç bir anlaşmayı imzalamayacağız" demişti.
Bilindiği gibi İran dini lideri Hamaney, "Rehber" sıfatıyla, İran İslam Cumhuriyeti'nin genel politikalarının tanımlanmasından ve denetiminden sorumlu olmakla birlikte silahlı kuvvetlerin Başkomutanlığını yapıyor. Hamaney ayrıca askeri istihbarat ve güvenlik operasyonlarını kontrol etmekte ve savaş açmada veya barış kabul etmede tek yetkili konumda bulunuyor.
İsviçre'nin Lozan kentinde İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında, İran'ın nükleer programı üzerinde yürütülen müzakerelerde 2 Nisan'da uzlaşmaya varılmıştı.
İran'ın nükleer programı konusunda "siyasi çerçeve anlaşması" sağlanırken, bundan sonraki aşamada anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanmasık ve nihai anlaşmanın 30 Haziran'da imzalanması planlanıyor.
(AA)