Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası gerilimin yükseldiği İran'da, seçime katılan adayların itirazlarını dinleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi, oyların yüzde 10'unun yeniden sayılmasına karar verdi.
Gözler, bir yandan da Tahran sokaklarında. İran polisi, izinsiz gösterilere bugünden itibaren sert müdahale edeceğini açıkladı. Din adamları da bugünkü gösteriyi iptal etti.
İran Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK), oyların rastgele seçilecek yüzde on kadar kısmını yeniden saymaya hazır olduğunu bildirdi.
Konsey sözcüsü yaptığı açıklamada, "Her ne kadar Konsey yasal olarak böyle bir şeyi yapmaya zorunlu olmasa da (yenilen) üç adayın temsilcilerinin huzurunda oyların rastgele seçilmiş yüzde onluk kısmını yeniden saymaya hazırız" dedi.
Konsey'in bugünkü toplantısına, seçimleri kaybettiği belirtilen adayların katılacağı bildirilmişti.
Ancak İran devlet televizyonu, toplantıya sadece eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rızai'nin katıldığını, reformcu iki aday Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'nin katılmadığını bildirdi.
Musavi ve Kerrubi, seçimlerin iptalini ve yeniden seçimlere gidilmesini isterken, Rızai kısmi iptal talebinde bulunmuştu.
Adayların resmi itirazının ardından toplanan Konsey, ilk oturumunda oy verme işlemi, sandık başındaki görevliler ve oy sayımı ile bu konulara dair uzman raporlarını ele almıştı.
Seçim Denetleme Heyetinin raporu ve adayların şikayetini ikinci otumunda ele alan Konsey, adayların temsilcilerinin de dinlendiğini belirtmişti.
Hukukçu ve din adamlarından oluşan 12 üyeli Konsey, itirazların en kısa sürede değerlendirilip, sonucun ilgili taraflarla ve kamuoyuyla paylaşılacağını açıklamıştı.
Konsey'in, seçimleri tamamen ve kısmen iptal etme, yeniden oy sayımına karar verme ve sonuçları resmi olarak onama yetkisi bulunuyor.
Göstericilere gözdağı
Devlet televizyonu, İçişleri Bakanlığı'nın hiçbir gösteri talebine olumlu cevap vermediğini duyurdu.
Emniyet Genel Müdürlüğü ise yasa dışı hiçbir eyleme göz yumulmayacağını, halkın can ve mal güvenliğini tehdit edenlere karşı sert önlemler alınacağını bildirdi.
Dini lider Ayetullah Ali Hamaney cuma hutbesinde, sorunların çözüm yerinin sokaklar olmadığını belirtmiş, ilgili tüm tarafları uyarmıştı.
Meclis Başkanı Mehdi Kerrubi'nin sözcüsü ise, bugün için öngörülen protesto gösterisinin yapılacağını açıkladı.
Adı açıklanmayan sözcü, "Gösteri iptal edilmemiştir, bugün öğleden sonra yapılacaktır" dedi.
Perşembe günü düzenlenen gösteride, bugün öğleden sonra tekrar toplanılacağına dair pankartlar taşınmıştı.
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, dün, kan dökülmesi durumunda bundan sorumlu olacaklarını söyleyerek, sokak gösterilerini düzenleyenleri sert şekilde uyarmıştı.
Adı açıklanmayan bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın seçimlerdeki en güçlü rakibi Mir Hüseyin Musavi'nin halktan, cumartesi ya da pazar günü gösteri yapmamalarını istediğini söyledi.
Ancak geçen salı günü de Musavi'nin "evden çıkmayın" çağrısına rağmen on binler sokaklara dökülmüştü.
Musavi'nin, bugün bir açıklama yapması olası.
Kerrubi seçimlerin iptalini istedi
Cumhurbaşkanı adaylarından eski Meclis Başkanı Mehdi Kerrubi de seçimlerin iptal edilmesini istedi.
Kerrubi, Anayasayı Koruyucular Konseyine gönderdiği mektupta, 12 Haziran'da yapılan 10. dönem cumhurbaşkanı seçimlerinin iptalini ve yeniden seçimlere gidilmesini talep etti.
Reformcu diğer aday Mir Hüseyin Musevi de seçim sonuçlarını kabul etmediğini belirtmiş, seçimlerin yenilenmesini istemişti.
Muhafazakar aday Muhsin Rızai de seçim sonuçlarına resmen itirazda bulunmuştu.
ABD Kongresi'nden kınama
ABD Kongresi'nin iki kanadı da seçim sonuçlarını protesto eden İran halkını desteklediğini açıkladı.
Temsilciler Meclisi'nde 1 "hayır" oyuna karşı 405 oyla kabul edilen karar metninde, hükümetin protestoculara karşı başvurduğu şiddetin yanı sıra internet ve cep telefonlarına yönelik kısıtlamalar kınanırken, özgürlük peşindeki İran halkının desteklendiği ifade edildi.
Temsilciler Meclisi'nden sonra Senato'da da benzer bir karar alındı.
Senato'daki karar tasarısını, Barack Obama karşısında Başkanlık yarışını kaybeden Cumhuriyetçi Senatör John McCain'in verdiği ve tasarının işari oyla kabul edildiği bildirildi.
Temsilciler Meclisi'ndeki karar tasarısının, Başkan Barack Obama'nın İran'a yönelik eleştirilerini "yumuşak" bulan Cumhuriyetçi üyeler tarafından verildiği belirtildi.
Beyaz Saray basın sözcüsü Robert Gibbs ise alınan kararın İran'da şiddeti kınayan Başkan Obama'nın mesajı ile uyumlu olduğunu savundu.