Arap ülkelerinde yapılan bir kamuoyu araştırması, nükleer İran'ın Ortadoğu için iyi olacağını düşünenlerin oranı bir yılda iki kat arttı.
2010 Arap Kamuoyu Eğilimi araştırmasına göre, Araplar'ın yüzde 57'si İran'ın nükleer programının bomba inşa etmek amaçlı olduğuna inanıyor, ancak bunun Ortadoğu için olumlu sonuçları olacağını düşünüyor. Bu oran geçen yıl yüzde 29'du. İran'ın nükleer bomba sahibi olmasının kötü bir şey olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 21'lik düşüşle yüzde 46'ya geriledi.
Arap kamuoyu araştırmasında yüzde 77'lik kesim ise İran'ın nükleer silah yapmaya hakkı olduğunu savunuyor.
OBAMA'YA DESTEK DÜŞTÜ
Araştırma, 19 Haziran ile 20 Temmuz arasında, Mısır, Ürdün, Lübnan, Fas, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaklaşık dört bin kişi ile konuşularak yapıldı.
Amerikan Maryland Üniversitesi ile Zogby araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, Amerika'nın Arap dünyasına yönelik politikalarına gösterilen iyimserlik son bir yılda keskin düşüş kaydetti. Aynı şekilde ABD başkanı Barack Obama'ya destek de düştü.
Araştırmaya katılanların yüzde 63'ü, Amerika'nın Ortadoğu politikalarından beklentilerini yitirdiğini, yüzde 15'lik kesim ise hala umutlu olduklarını belirtiyor. Geçen yıl yapılan kamuoyu yoklamasında yüzde 51'lik kesim Amerika'nın politikalarına karşı daha iyimserdi.
Göreve gelir gelmez Müslüman dünyasıyla yeni bir başlangıç sözü veren Obama hakkında da katılımcıların yüzde 63'ü olumsuz görüş verdi. Bu kesim geçen yıl yüzde 23'tü. Obama konusunda en fazla hayal kırıklığı yaratan ise, yüzde 61'lik kesime göre, ABD'nin İsrail-Filistin çatışmasındaki rolü...
İRAN SEVGİSİ DEĞİL ABD VE İSRAİL DÜŞMANLIĞI
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Maryland Üniversitesi profesörü Shibley Telhami, ortaya çıkan rakamların, Arap kamuoyundaki ABD ve İsrail politikalarına yönelik öfkenin yansıması olduğunu savundu.
Arap ülkelerinde, demokratik yollarla seçilmeyen liderlerin, İran'ın nükleer silah sahibi olmasından çok ürktüğünü ve İsraille birlikte hareket etmeyi yeğlediğini belirten Telhami, Arap kamuoyunda ise "düşmanımın düşmanı düşmanımdır" görüşünün ağır bastığını belirtti.
"Sonuçlar bir İran sevgisini değil, Amerikan ve İsrail politikalarına ve saldırganlığına tepkiyi gösteriyor" diyen ABDli profesör, Araplar için tehdit listesinde sıranın İran'a çok sonra geleceğinin altını çiziyor.