İran, Suudi Arabistan ve BAE BRICS'e Katılıyor

Üst düzey Rus yetkili, ülkenin BRICS başkanlığına ilişkin Moskova'nın, İran ve diğer beş ülkenin BRICS'e üyeliğini dikkate alarak bu grubun formatını ve yapısını belirlemeye hazırlandığını duyurdu.

İran ve diğer beş ülkenin 1 Ocak 2024 (11 Ocak 1402) tarihinde "BRICS"e tam üye olacağı durumda, üst düzey bir Rus yetkili şu yorumda bulundu: Önümüzdeki yıl Moskova'nın başkanlığının en önemli gündemi bu grup olacak

Açıklanan plana göre Arjantin, İran, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Etiyopya'nın 1 Ocak 2024'ten (11 Ocak 1402) itibaren BRICS grubuna tam üye olmaları bekliyor.

Yeni ülkelerin eklenmesinden önce BRICS grubu şu beş ülkeyi içeriyordu: Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika.

Rus ajansı TASS'ın haberine göre Rusya 2024 yılında BRICS başkanlığını devralacak ve üst düzey bir Rus yetkili Pazartesi (bugün) Moskova'nın bu gruba başkanlık etmesinin gündemi hakkında yorum yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika Dairesi Başkanı "Alexander Shtinin", Rusya'nın 2024 yılındaki BRICS başkanlığının en önemli misyonunun, bu gruba katılmak isteyen yeni üyelerin ve ülkelerin katılım formatını belirlemek olduğunu açıkladı.

Üst düzey Rus diplomat, "Şimdi, tüm BRICS üye devletlerinin katılım formatına, BRICS ile nasıl iş birliği yapacaklarına vb. Yeni geliştirilen formatta karar vermelerini sağlamak için çalışma bu yönde ilerliyor" dedi.

BRICS nedir?

Üyeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın İngilizce isimlerinin ilk harflerinden oluşan BRICS, 2001'de dönemin Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jim O'Neill tarafından kaleme alınan ve Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme potansiyellerini değerlendiren bir araştırma makalesinden ilham alarak kuruldu.

İlk etapta Güney Afrika'nın üye olmadığı grup, 2009'da Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı müttefiklerin dünya düzeni hegemonyasına karşı bir platform oluşturmak amacıyla, Rusya'nın girişimiyle kuruldu.

Ekonomik nüfuz ve nüfus olarak BRICS'in en küçük üyesi olan Güney Afrika, ilk genişleme sürecinde 2010 yılı sonunda gruba katıldı.

BRICS nasıl işliyor?

Grup, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ya da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) gibi bir uluslararası bir örgüt değil. Üye ulusların dönüşümlü olarak başkanlığını üstlendiği grubun devlet ve hükümet başkanları yılda bir kez bir araya geliyor.

Oy birliği ile karar alan grubun bütün üyeleri dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden oluşan G20 grubunun da üyesi.

Üye ülkeler, dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasına ve küresel ekonominin çeyreğine tekabül ediyor.

Grup, jeopolitik konuların yanı sıra, ekonomik iş birliği, çok taraflı ticaret ve kalkınmayı arttırmaya odaklanıyor.

HANGİ ÜLKELER BRICS'E KATILMAK İSTİYOR?

Güney Afrika'nın dönem başkanlığını yürüttüğü 2023'te 40'tan fazla ülke gruba katılım için ilgilendiklerini bildirdi.

Bu ülkeler arasında İran, Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Bolivya, Endozenya, Mısır, Etiyopya, Küba, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Komorlar, Gabon ve Kazakistan yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018'de özel davetli olarak katıldığı BRICS zirvesinde Türkiye'nin de üyelikle ilgilendiğini belirtmişti.

BRICS'e üyelikle ilgilenen ülkeler, grubu geleneksel Batılı güçlerin baskın olduğu küresel camiaya alternatif olarak görüyor ve üyeliğin kalkınma finansmanı ile ticaret ve yatırımın arttırılması gibi faydaların önünü açabileceğini umuyor.

Özellikle Covid-19 pandemisiyle zengin ülkelerin hayat kurtaran aşıları stoklama girişiminin körüklediği güvensizlik, gelişen ülkelerin küresel düzene karşı memnuniyetsizliğini arttırdı.

Kaynak: TEVHİDHABER -EURONEWS

İran Haberleri

Trump'a sunuldu! İran için 100 günlük Plan Hazırladılar!
İran savunmasında büyük hamle
İran'da Casuslara Operasyon!
İran'ın Başkenti Değişiyor!
Arakci: Direniş eksenine yönelik saldırılar düşmanın zaferi anlamına gelmiyor