İran TL'yle ticareti seçti

Türkiye'nin 'kendi paramızla ticaret yapalım' çağrısına destek veren İran, Türk parasını resmi döviz kabul etti.

Türkiye'nin 'kendi paramızla ticaret yapalım' çağrısına destek veren İran, Türk parasını resmi döviz kabul ederek, TL'yle ticaret yolunu açtı.

TL'yi resmen kabul eden İran'dan yaklaşık 200 kişilik heyet, Türk-İran İş Konseyi için İstanbul'a geldi. Türk işadamlarıyla tekstil, gıda, petrokimya, ahşap ve kimya gibi sektörler başta olmak üzere, 100 milyar dolarlık proje için işbirliği yapmak isteyen 200 kişilik İran heyeti, ayrıca ortak bir banka kurma çağrısında da bulundu.

Grand Cevahir Otel'deki toplantıda konuşan Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali OsmanUlusoy, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ivme kazanamamasının en büyük sebeplerinden birinin, gümrük tarifelerindeki sorunlar olduğunu dile getirdi.

TİCARET HEDEFİ 20 MİLYAR DOLAR

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpour ve İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu Mahmoud Heidairi ise, ilişkilerin gelişmesi için her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını söylediler. Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rahim Sadıgyan da, iki ülke arasında ticaret hacminin mutlaka 20 milyar dolar seviyelerine çıkarılması gerektiğini ve her geçen gün bu rakama yaklaşılmakta olduğunu vurguladı.

6.5 MİLYAR DOLARLIK DESTEK HAZIR

Tebriz Valisi Ahmad Ali Beygi, ülkesinin, Doğu Asya'nın 300 milyonluk pazarına bir köprü olduğunu belirterek, Tebriz'de yatırım yapmak isteyenlere destek verdiklerini ve. 200'ü aşkın proje için 6.5 milyar dolarlık destek hazırladıklarını bildirdi.

3. ÜLKELERDE BİRLİKTE YATIRIM

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, küresel krizin küresel girişimlerle aşılabileceğini belirterek, iki ülke işadamlarının birbirlerinin ülkelerinde yatırımı değil, üçüncü ülkelerde ortak yatırım yapması gerektiğini söyledi. Çağlayan, İran tarafından gümrük vergilerinin düşürülmesi ve demiryollarının iyileştirilmesi adımlarını beklediklerini kaydetti.

100 milyar $'lık projeyle geldiler

İran Yatırımlardan Sorumlu Maliye Bakan Yarrdımcısı Dr. Ali Shiri ise, tekstil, gıda, petrokimya, ahşap ve kimya konusunda görüşmeler yapmak istediklerini bildirdi. Shiri, "Net bir şekilde, bu konularda 100 milyar dolardan fazla proje sunmak istiyorum. Bu alanlarda faaliyet göstermek isteyen yatırımcıların ve projelerin hepsini size anlatmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Shiri ayrıca, İran ve Türkiye arasında ihtisas fuarları açmak istediklerini de bildirdi.

Ticaret dengesi İran'ın lehinde

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete de, 2002 yılında 1.3 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2008 yılında 10 milyar doları aştığını ancak, ticaretteki dengenin Türkiye aleyhine geliştiğini söyledi. Türkiye'nin İran'a ihracatının 5, İran'ın Türkiye'ye ihracatının ise 9 kat arttığına dikkat çeken Mete, "Dengesizliğin artık ortadan kaldırılması gerekiyor. Türk mallarını İran pazarında daha fazla görmek istiyoruz. Ülkelerimiz arasında bir "Serbest Ticaret anlaşması yapılmalı" diye konuştu.

İki ülke arasında bankacılık sisteminin zayıf olmasının çok büyük bir engel teşkil ettiğine dikkat çeken Mete, bankalar arasında etkin bir muhabirlik ilişkisi kurulmadan mesafe kat etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Ortak banka için mevzuat tamam

İran Merkez Bankası Başkanı Dr. Mahmud Bahmani de, 3 gün önce alınan bir kararla Türk Lirası'nın artık resmi döviz birimi olduğunu söyledi. İran'da şube açmak için Türk bankacılara da çağrıda bulunan Bahmani, bunun dışında, İran'da Türklerle ortak banka kurma konusunda da her türlü izni vermeye hazır olduklarını bildirdi. Bahmani ayrıca, İranlı bir banka aracılığıyla, kendilerinin Türkiye'de 3 şube açmak istediklerini belirtti.

Kaynak: Yeni Şafak


Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü