Şu anda İran'da bilgisayar programları sokaklarda özgürce satın alınabiliyor. İran da resmi olarak Windows işletim sistemini bırakıp, yerine Linux'a geçmeye karar veren ülkelerden biri oldu. Devletin bilişim konularında yetkili ismi olan Mohammad Sephery-Rad, bu kararın uzun süreli politik ve güvenlik değerlendirmeleri sonucunda alındığını açıkladı.
İlk akla geldiği gibi İran'ın Windows'u terk etme sebebi, arasının pek de iyi olmadığı ABD'ya ait bir ürünü kullanmayı reddetmek değil, gerçek sebep temellerini çok daha rasyonel bir düşünceden alıyor . Şu anda İran'da yazılım konusunda yürürlükte olan bir telif yasası bulunmuyor. Bu yüzden ülke çapında tüm Windows işletim sistemleri kopya olarak ve özgürce dağıtılabilir. Fakat Dünya Ticaret Örgütü'ne girmek isteyen İran için bu çok da parlak bir durum değil. Sephery-Rad, eğer Dünya Ticaret Örgütü'ne girebilmek için ülkede aktif olarak kullanılan tüm Windows işletim sistemlerine lisans almak gerekecek olursa, 1 milyondan fazla PC için milyonlarca dolar yatırım yapmak gerekeceğini söylüyor.
Sephery-Rad, bu çapta bir yatırım yapmak yerine Windows'un ücretsiz alternatifi Linux'u ülke çapında kullanmaya başlamanın çok daha mantıklı olduğu görüşünde. Üstelik bu sayede açık kaynak kodlu Linux üzerinde istedikleri tüm değişiklik ve geliştirmeleri de yapma imkanları olabilecek. Sephery-Rad'ı en çok düşündüren konu ise yıllardır Windows kullanmaya alışmış halkın, bu geçiş sürecine hızla adapte olup olamayacakları.
chip