İran’a isyanda yeni bir sayfa

Hakan Albayrak

Irak, iki sene evvel şu günlerde protesto gösterileriyle çalkalanıyordu.

Protesto gösterileri nitelemesi hafif kaçıyor; düpedüz isyan vardı Irak’ta.

Dünyanın beşinci büyük petrol rezervleri üzerinde yoksulluğu yükselten, işsizliği azdıran, kamu hizmetlerini dibe vurduran ve zırt pırt elektriği kesen kifayetsiz hükümete, çürümüş siyasete, yolsuz bürokrasiye ve milletin ensesinde boza pişiren silahlı milis gruplarına isyan.

Bütün bunların sorumlusu olarak görülen İran’a da isyan.

Öfkeli kalabalıklar, İran aleyhinde slogan atmakla yetinmeyip, İran’ın konsolosluk binalarına da hücum ettiler.

Hayır hayır, Sünni bölgelerinde değil Şii bölgelerinde; Kerbela ve Necef’te.

2019’un Ekim ve Kasım ayındaki gösterilerde, İran’ın Irak üzerindeki nüfuzuna en şiddetli isyanı Şiiler sergiledi.

Ve Irak’ın altını üstüne getiren isyan dalgasına emperyalist fitne damgasını vuran İran’ın Irak’taki tetikçileri -Kasım Süleymani’nin adamları- en çok onların kanını döktü.

Onun için Nasıriye’de, Amara’da, Müsenna’da İran yanlısı milis gruplarının karargâhları ateşe verildi.

Onun için Kerbela’da düzenlenen bir gösteride bir grup Şii âlim, İran Devrim Rehberi (aslında Statüko Rehberi) Ali Hamaney ve Irak’taki milis terörünün İranlı mimarı Kasım Süleymani aleyhinde pankart açtı.

Onun için Irak Şiiliğinin merkezi Necef’te isyancılar “İmam Humeyni Caddesi”nin adını tabeladan silerken, o tabelanın altına “Halkın emriyle: Ekim Devrimi Şehitleri Caddesi olarak değiştirildi” yazılı bir afiş astılar.

İran’ın Kerbela’daki konsolosluk binasını taşlayan ve binanın girişindeki dev İran bayrağını yakıp yerine Irak bayrağı asan öfkeli kalabalığın sloganlarını da hatırlayalım:

“İran dışarı!”

“Tahran, Bağdat’tan elini çek!”

“İran, Irak’tan defol!”

***

Irak’ta geçen Pazar günü yapılan meclis seçimlerinin sonuçları, İran’a isyanın dinmediğini, sadece şekil değiştirdiğini gösteriyor.

Nümayişlerin yerini oy bombardımanı aldı.

İrancı grupların en önde gideni olan ve tedhiş örgütü Haşd-i Şaabi’nin siyasi uzantısı diye anılan “Fetih İttifakı” adeta sandığa gömüldü.

2018’deki seçimlerde 329 kişilik meclise 48 milletvekili sokarak ikinci büyük siyasi güç olan “Fetih İttifakı”, bu seçimlerde sadece 14 milletvekili çıkarabildi.

Seçimin galibi, Irak’ın -İran’dan da- bağımsızlığını vurgulayan Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Grubu oldu. (2018’de başka grupların desteğiyle 54 milletvekili çıkaran -ve o zaman da birinci olan- Sadr Grubu, bu sefer tek başına 73 milletvekili çıkardı.)

Sadr’ın sağı solu belli olmaz ama ‘Irak Iraklılarındır’ diyerek kazanması, bu şiar etrafında şekillenen söylemlerinin Şiilerden büyük teveccüh görmesi Irak’ın istiklal ve istikbali için ümit verici.