NATO'ya girmek ya da geri dönmek o kadar kolay değil. Türkiye'nin NATO üyeliği için Kore'de ABD'ye olan bağlılığını savaşarak ispat etmek zorunda kaldığı yolunda çok tartışmalar yapılır. Belki şimdi benzer bir tartışmanın kapısı Fransa için açılıyordur ve NATO askerî kanadına dönmenin bedeli, Irak'ta ABD yanında ve İran karşısında pozisyon almaktan geçiyordur.
Nasıl zamanında Kore'de Türkiye kendisi için de tehdit olan komünizmle savaşmış olduğuna inanıyordu ise şimdi de Fransa nükleer tehdit ve terörizmle savaşacağına inanıyor olabilir. İran konusunda ABD ile anlaşmış görünen Fransa'nın bundan sonra diğer NATO ülkelerini ikna etmesi gerekecek, ki bunlardan biri de Türkiye. Türkiye'nin Irak'taki bir NATO'ya kimlerin askeri bulunacağına bağlı olarak itirazı olmayabilir. Fransa'ya olumlu oy vermesi için iki konudan emin olması gerekir. Bunlardan biri, Fransa'nın NATO yoluyla Irak'a gelmesi halinde PKK'yı kollamaması. Belki bu nedenle Fransa'da hummalı bir PKK tasfiye süreci yaşanıyordur. İkinci konu da, AB sürecinde engel çıkarmaması.
Belki Fransa'nın AB'nin yeni üyeleri için referandum yapılmasından vazgeçmesinde NATO faktörü etkili olmuştur. Gelişmelere bu biçimde bakıldığında, aslında kimsenin İran'a saldırma derdinde olmadığı, ama İran'ın büyük bir tehdit olarak kalmasının istendiği söylenebilir.
/ PROF. DR. BERİL DEDEOĞLU / ZAMAN