İran'da Bir İşkence Müzesi: İbret !

Bugün Guantanamo’da ya da Afganistan’ın herhangi bir hapishanesinde yaşananlar İbret’te de yaşanmıştı.

Tahran'daki Firdevsi sokağında bir hapishane binası var.  Bu bina Şah zamanında hapishane olarak kullanılmıştı, fakat şu anda onu müze haline getirmişler.  Adı da 'İbret Müzesi' olmuş.

Hapishane 80 sene önce Reza Şah emriyle Almanlar tarafından bina edilmiş. O zaman nizamiye amacıyla bina edilmesine rağmen sonralarda hapishane olmuş.

Dışarıdan bakıldığında çok basit ve küçük görünür, fakat bayağı karmaşık bir bina. Hapisane üç katlı ve 86 hücrelidir. 1970'lerde İslam devrimcilerine işkence yapma yerine dönüştü. O zaman tek kişilik hücrelerde 5 kişi bile kalıyormuş.

İbret müzesinde yaşamış yaklaşık 1800 mahpusun resimleri, bütün bilgileri ile hapishanede kalan süreçleri vardır. Mahpusların kaçışı da olanaksız bir şeymiş. Çünkü duvarlar arkasında ne var olduğunu tahmin edemiyorlardı. Binanın başka bir özelliği de şu ki kış zamanında normaldan daha soğuk, yazın da normaldan daha sıcak oluyor.

Vesteînû bis sabri ves salât

Hapishanenin durumunu canlandırmak için hücrelerde mahpuslar ve işkence odalarındaki değişik işkenkce tarzları benimsenmiştir. Mahpuslar yerine de heykel koyulmuştur. Bu hücrelerin duvarlarında mahpusların yazdığı cümleler göze çarpar. 'İşkence yarası iyileşir, fakat ruh yarası kalır.' veya, 'Vesteînû bis sabri ves salât' gibi Kur'an'ın ayetlerinden. Bu cümlelerle mahpusların halleri iyice belirlenir.

Asıl konuşan: Resimler

Mahpusların resimlerindeki gözlerine bakarsanız sanki başlarına gelenleri insana anlatmak istiyorlar. İnanın! Bakışlarında özgürlük, istiklal ve bir ideala kavuşma gayreti görünür. Tabii, yüce amaçlar için savaşan ve can veren kişiler tarihte sayısız örnekler var.

Evet! Bu bina insanlarla konuşuyor. Dili de mahpusların bakışlarındaki sırlar veya cümlelerin arkasında gizlenen mesajlar...

Dünyada böyle yerler maalesef hâlâ çok var. Mahpuslar da şiddetli işkencelerden geçiyor.

Tabii ki bu insanların çektikleri dertleri sözle anlatamıyoruz. İbret'i görmek lazım. İbret'ten ibret almak lazım...

Yolu İbret'e düşenlere

Onu yakından hissetmek isterseniz, bu bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Müze gezi planı: Her gün saat 10'dan 14'e kadar

Adres: İmam Humeyni Meydanı, Firdevsi Caddesi, Şehit Recai Sokağı, No: 11

Tahran, İran

 

Nazenin Nikikbal İran'dan bildirdi

dünyabizim

Kültür Sanat Haberleri

Kudüs'e adanan çocuk kurbanlar | Öykü
İranlı ressamın tablosu Hz. Ali’nin (k.v.) türbesine asılacak
Hamaney'in kişisel kütüphanesinde hangi kitaplar var?
Türkiye, İran'a ait 55 tarihi eseri iade etti
Hollywood'da Aptal Asyalılar, Tehlikeli Afrikalılar, Ahlaksız Latinler, Zalim Ruslar